jaktak.cz

Jak si vyrobit domácí „Salko“ a „Pikao“ | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak si vyrobit domácí „Salko“ a „Pikao“ | recept. Vyrobit si domácí zahuštěné mléko není tak těžké, s tímto podrobným návodem to lehce zvládne každý, kdo má trochu trpělivost. Zahuštěné mléko, obdobu průmyslově vyráběného Salka, můžete ochutit kávou, rumem nebo rovnou uvařit karamelové či čokoládové „Pikao“. Jeho využití je poměrně široké. Hodí se jako poleva na zmrzlinu, sladké poháry, přísada do cukrářských krémů nebo ho jen jednoduše zředíte vodou nebo mlékem a máte výborný nápoj.

Co je potřeba

  • 1 l plnotučného mléka
  • 150 g krupicového cukru
  • 50 g čokolády na vaření
  • 3 lžíce kakaa
  • 70 g sušeného mléka

Krok 1

Abyste mléko zahustili rychle, potřebujete nádobu s velkým průměrem a silným dnem. Při výrobě „Salka“ z jednoho litru mléka jsem směs odpařovala v kastrolu o průměru 30 cm. Mléko se vařilo přesně 20 minut na sklokeramické desce, na stupni 5–7 (střídavě) z 9 možných. Stále jsem mléko míchala vařečkou s rovným koncem, aby se nepřipalovalo.

Krok 2

Čokoládové zahuštěné mléko

Mléko nalijte do kastrolu a rozlámejte do něj čokoládu na vaření. Použila jsem tu s obsahem kakaa 52 %. V jiné, vyšší nádobě, smíchejte cukr, práškové kakao a sušené mléko. Zalijte teplým mlékem a rozšlehejte. Nesmí se utvořit hrudky. Pokud přece jen hrudky vznikly, rozmixujte je tyčovým mixerem. Směs přidejte k mléku s čokoládou a rozmíchejte.

Krok 3

Tekutinu uveďte do varu, pak teplotu mírně snižte a za stálého míchání vařte 20 minut. Míchejte hezky po celé ploše dna, nesmíte „Salko“ připálit. Mléko musí stále bublat.

Krok 4

Po 20 minutách kápněte trochu zahuštěného mléka na talířek. Musí stékat jen velmi zvolna. Počítejte s tím, že při chladnutí se ještě více zahustí. Pokud vám hustota vyhovuje, nechte hmotu za občasného promíchání vychladnout. Pak pomocí trychtýře naplňte do sklenek a uskladněte.

Krok 5

Karamelové zahuštěné mléko

Karamelové zahuštěné mléko připravíte tak, že nejprve necháte zkaramelizovat předepsané množství cukru. Cukr nasypte do nádoby a na ohni míchejte do té doby, než se rozpustí a získá zlatavou barvu. Nesmí být moc tmavý, byl by hořký. Nechte zkaramelizovaný cukr vychladnout (ztuhne) a pak ho zřeďte mlékem. Další postup je stejný jako v případě popsaném výše.

Obyčejné „Salko“

Obyčejné „Salko“ je nejjednodušší. V mléce rozpusťte cukr a sušené mléko. Sušené mléko můžete ve všech případech vynechat. S ním je ale výsledný produkt jemnější, jakoby hedvábný na jazyku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-domaci-salko-pikao-recept.html