jaktak.cz

Jak postupovat při ztrátě rodného listu | jak vyřídit nový rodný list

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak postupovat při ztrátě rodného listu  | návod jak vyřídit nový rodný list. Ztráta jakéhokoli osobního dokladu je nepříjemná a přináší s sebou řadu komplikací. Zatímco ztrátu občanského průkazu musíme řešit neprodleně, abychom zabránili možnému zneužití a získali co nejdříve doklad o naší totožnosti zpět, u rodného listu je situace trochu jiná.

Ne že by nebyl důležitý, nicméně rodný list nepotřebujeme tak často. Jak tedy postupovat, když ho ani za nic nemůžeme najít nebo víme, že jsme ho ztratili?

Co je potřeba

  • doklad totožnosti, jako např. občanský průkaz nebo řidičský průkaz
  • u žen oddací list

Krok 1

V první řadě bychom měli vědět, že se budeme muset vrátit tam, kde jsme se narodili, respektive na městský úřad, který rodný list vystavil. A to bývá právě ten, pod jehož správu spadá porodnice, kde vaše maminka rodila.

Nemá proto význam kontaktovat městský úřad v místě, kde aktuálně bydlíte, protože váš příchod na svět je zaznamenán pouze v jedné jediné knize narození. Rodný list je vlastně úplně první doklad, který novorozenec obdrží a provází ho po celý život.

Krok 2

Příslušný úřad vám vystaví duplikát rodného listu, který je na první pohled od originálu k nerozeznání. K tomu budete potřebovat průkaz totožnosti (občanský průkaz, řidičský průkaz) a 100 Kč na úhradu správního poplatku. Po sepsání žádosti má úřad 30 dní na to, aby doklad vystavil.

Někdy je nutné na jeho vydání čekat, v některých případech vám ho připraví na počkání.

Krok 3

U ženy může být situace komplikovanější. Jestliže si po sňatku změnila příjmení, doloží to na úřadě oddacím listem, kde je uvedeno i její dívčí příjmení.

Krok 4

Na úřad nemusíte chodit osobně, mohou vás zastoupit nejbližší příbuzní. Těm ale musíte dát do ruky úředně ověřenou plnou moc. Nebo zaslat na patřičný úřad písemnou žádost o vydání duplikátu, kde nesmí chybět patřičné náležitosti. A to vaše jméno a příjmení, datum a místo narození, a také adresu, kam mají úředníci duplikát odeslat, plus 100 Kč určených na uhrazení správního poplatku. Žádost odešlete raději doporučeně.

Krok 5

Zatímco u ztráty občanského průkazu je nutné vyrozumět policii, v případě rodného listu to nutné není.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-postupovat-pri-ztrate-rodneho-listu-jak-vyridit-novy-rodny-list.html