jaktak.cz

Jak zavařit jablka na štrúdl | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zavařit jablka na štrúdl | recept. Jablka patří mezi naše nejzdravější a nejčastěji pěstované druhy ovoce. Obzvláště v zimě je vhodné do stravy zařadit zejména tuzemské druhy ovoce a zeleniny, na které je náš organismus nejlépe zvyklý. Sice jsou dnes jablka k sehnání během celého roku, přesto jsou však nejlepší ty z vlastní zahrady. Nastrouhaná jablka můžete snadno zavařit a usnadnit si v budoucnu práci při pečení štrúdlu nebo jiného jablečného moučníku. Postup naleznete v následujícím článku.

 

Co je potřeba

  • oloupaná jablka zbavená jádřinců
  • mletá skořice na ochucení
  • čisté zavařovací skleničky a víčka

Krok 1

Jablka oplývají celou řadou léčivých účinků. Mimo mají protizánětlivé účinky, působí jako prevence před vznikem osteoporózy a kardiovaskulárních onemocnění, obnovují střevní mikroflóru, čistí játra, střeva a krev, pomáhají proti průjmu a zároveň i proti zácpě. Navíc jsou velmi snadno stravitelná.

Krok 2

A jaký je postup?

Oloupaná jablka zbavená jádřinců nastrouháme nahrubo, tak jak jsme zvyklí při přípravě domácího štrúdlu. Z nastrouhaných jablek vymačkáme přebytečnou tekutinu.

Krok 3

Následně je v míse promícháme s mletou skořicí (množství přidejte dle Vaší chuti).

Krok 4

Směsí poté naplníme vysterilizované zavařovací skleničky. Jablka ve skleničkách řádně umačkáme.

Skleničky otřeme a zavíčkujeme. Jablka na štrúdl zavaříme asi 20 minut při teplotě 85 °C.

Při pečení je jednoduše podle chuti osladíme a případně ochutíme citronovou šťávou. Takto připravená jablka se dají využít do štrúdlu, jablečného koláče, muffinů a dalších moučníků, do snídaňové kaše apod.

Tipy:

  • Není nutné jablka loupat. Místo strouhání se dají také nakrájet na tenké plátky.
  • Navrch nastrouhaných jablek můžete před uzavřením skleniček přidat pár kousků hřebíčku, badyán nebo jiné oblíbené koření.

Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zavarit-jablka-na-strudl-recept.html