jaktak.cz

Jak upéct čokoládový dort s hruškami | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Čokoládový dort s hruškami | recept. Inspiraci na hruškový dort jsem nalezla na internetu. Bohužel jsem si neuložila recept, a tak jsem improvizovala. Předpis na čokoládovou bábovku jsem doplnila hruškami a ty naplnila mletými mandlemi. Dort vypadá lépe, máte-li k dispozici menší plody, v každé porci by měla být celá hruška. Pokud budete dort péci z velkých hrušek (stejně jako já), měly by být raději tvrdší, aby se daly pěkně porcovat.

Co je potřeba

  • 5 vajec
  • 280 g moučkového cukru
  • 230 g hrubé mouky
  • 50 g hořké čokolády
  • 50 g strouhaných mandlí
  • hrušky
  • čokoládová poleva
  • zdobení dle vlastní fantazie

Krok 1

Rozklepněte vejce a oddělte bílky a žloutky, každé do jiné misky. K žloutkům přidejte moučkový cukr a společně je třete tak dlouho, dokud nevznikne hustá napěněná směs. Aby to šlo lépe, můžete přidat trochu bílků, které máte stranou.

Krok 2

Do utřené pěny vmíchejte mouku. Dobře těsto propracujte, bude velmi husté.

Z oddělených bílků ušlehejte sníh. Zapracujte ho do těsta a nakonec přidejte jemně strouhané mandle a hrubě strouhanou čokoládu.

Krok 3

Vymažte dortovou formu máslem a vysypte hrubou moukou. Mouku lze nahradit piškotovými drobečky nebo strouhanými mandlemi.

Krok 4

Hrušky oloupejte, ale ponechte jim stopku. Ve spodní části je rozřízněte a vykrojte jádřinec. Místo něj hrušky naplňte mletými mandlemi, piškotem nebo je můžete nechat prázdné. Hrušky položte do formy po jejím obvodu. Vše zalijte připraveným těstem. (Hrušky budou z těsta vykukovat).

Krok 5

Moučník vložte do vyhřáté trouby a pečte při teplotě 180 °C. Upečený bude mít zlatavou barvu. Před vyjmutím z trouby se ujistěte špejlí, zda-li je dort opravdu pečený. Po vytažení musí špejle zůstat suchá.

Krok 6

Dort polijte čokoládou a ozdobte podle svého uvážení. Někdy stačí jen ozdobit šlehačkou a posypat čokoládovými hoblinkami.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-cokoladovy-dort-s-hruskami-recept.html