jaktak.cz

Jak uvařit indickou bramborovou polévku s hráškem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Indická ostrá a kořeněná bramborová polévka s hráškem má nevšední zajímavou chuť. V potřebných surovinách k její přípravě je koriandr. Koriandr je mleté semeno jednoleté rostliny, jejíž listy se v kuchyni také používají. Na rozdíl od lístků, které někomu nechutnají, má mleté koření příjemnou chuť, nebojte se ho, v polévce příjemně překvapí. 

Co je potřeba

  • 300 g brambor
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1 chilli paprička
  • 150 g hrášku
  • 2 lžíce rostlinného oleje nebo ghí (přepuštěné máslo)
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1 lžička garam másaly
  • 1 lžička drceného kmínu
  • 100 g bílého jogurtu
  • sůl podle uvážení
  • mletý pepř podle chuti 
  • kousek červené papriky
  • 1 l zeleninového vývaru
  • nať koriandru (petržel)

Na rozehřátém rostlinném oleji nebo ghí asi pět minut promíchávejte pokrájenou cibuli a malé kostičky brambor. Přidejte koření a osmahněte asi minutu až dvě. Nezapomeňte míchat, koření se snadno připálí.

K zelenině a koření přidejte chilli papričku a vše zalijte zeleninovým vývarem. Pokud nemáte zeleninový vývar připravený, použijte sušenou mletou zeleninu, nebo v nouzi kostku. Nemáte-li rádi pálivá jídla, chilli papričku vynechte. Vařte do změknutí brambor.

Jakmile jsou brambory měkké, přidejte zmrazený, nebo v sezoně čerstvý hrášek a na kousky nakrájenou červenou papriku. Nechte chvilku povařit, hrášek nesmí být rozvařený. Červená paprika se do jídla přidává pro „oko“, polévka by byla nevýrazná, proto neuvádím přesné množství. Přidejte ji v množství podle vlastního uvážení. Polévku odstavte.

Po částečném zchladnutí do polévky rozmíchejte bílý jogurt, ochuťte solí a pepřem podle chuti a ozdobte nasekanou natí koriandru. Koriandrová nať má zvláštní vůni a chuť, proto ji nahrazuji natí petržele. Polévka se podává horká s chlebem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-indickou-bramborovou-polevku-s-hraskem.html