jaktak.cz

Jak připravit rýžový nákyp s ovocem (vegan)

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit rýžový nákyp s ovocem | veganský recept. Rýžový nákyp z kokosového mléka s ovocem si mohou vychutnat i lidé, kteří mají problémy s trávením kravského mléka i vegani. Pokud nahradíte cukr umělým sladidlem, mohou si nákyp občas (avšak opatrně) dopřát i diabetici. Recept je základní, každý si ho může upravit podle své chuti. Mléko může být mandlové, oříškové, přidat lze kakao, med, skořici, rozinky. Stačí zapojit fantazii, recept se nedá pokazit.

Co je potřeba

  • 100 g rýže
  • 800 ml kokosového mléka
  • 60 g moučkového cukru
  • citronová kůra z poloviny citronu
  • špetka mletého badyánu
  • čerstvé nebo kompotované ovoce

Běhen skladování se stává, že se oddělí pevná a kapalná část. Proto nejprve kokosové mléko prošleháme, aby se spojilo. Lépe to jde, jestliže mléko trochu nahřejeme.

S kokosovým mlékem promícháme cukr, kůru z chemicky neošetřeného citronu a rýži. Rýži volte raději kulatozrnnou, po uvaření má lepší konzistenci pro tento druh pokrmu než rýže dlouhozrnná.

Na ochucení přidejte mletý badyán. Koření můžete zvolit i jiné podle chuti, např. skořici, vanilkový extrakt, hřebíček.

Stejně tak lze koření vynechat a vychutnat si chuť čistého kokosu. Na povrch položte lístečky másla. Vegani tento krok vynechají. I bez másla je nákyp chutný a kokosové mléko obsahuje dostatečné množství tuku.

Misku s rýžovou směsí vložte do trouby, zapněte ji na 180 °C a pečte, dokud se nevstřebá veškerá tekutina a rýže nezměkne. Bude to trvat poměrně dlouho – minimálně hodinu.

Na povrchu se vytvoří krusta. Pokud by se nákyp shora připaloval, přikryjte misku alobalem. Po dohotovení nechte chvilku odstát, chladnutím směs zhoustne. Podávejte s ovocem a posypané strouhaným kokosem nebo práškovým kakaem. Chutná teplé i studené.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-ryzovy-nakyp-s-ovocem-vegan.html