jaktak.cz

Jak zapéct celer se smetanou a ořechy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

V článku uvedeném níže najdete postup, podle kterého si připravíte jídlo z nepříliš oblíbené zeleniny – celeru. Celer, v této úpravě s ořechy, má nahoře křupavou vrstvu z parmazánu a strouhanky. Celer patří mezi silné alergeny, proto se raději předem přesvědčete, zda vaši strávníci na něj nemají alergii. Pokrm je jednoduchý a poměr jednotlivých ingrediencí si upravte podle sebe, uvedené množství je orientační.

Co je potřeba

  • polovina středního celeru
  • 1 cibule
  • 3 stroužky česneku
  • hrst pekanových ořechů (vlašských)
  • 250 ml smetany ke šlehání
  • lžička mletého koriandru
  • lžička drceného kmínu
  • kousek strouhaného parmezánu
  • několik lžic strouhanky
  • sůl

Krok 1

Celer a cibuli oloupejte a pokrájejte na tenké nudličky. Ořechy vyloupejte ze skořápek a jádra pokrájejte na menší kousky. Pekanové ořechy můžete zaměnit za jádra vlašských ořechů. Jejich slupky na rozdíl od pekanů obsahují hořčiny a jídlo bude mít výraznější chuť.

Krok 2

Promíchejte nudličky celeru, cibule, ořechová jádra a prolisovaný česnek. Okořeňte koriandrem, kmínem a osolte. Směs rozložte do zapékací misky. Misku není třeba vymazávat tukem.

Krok 3

Směs v misce zalijte 250 ml smetany ke šlehání. Podle vlastního uvážení můžete přidat i jiné oblíbené koření, hodí se zejména drcená sušená polévková směs.

Krok 4

Povrch posypte jemně strouhaným parmezánem promíchaným se strouhankou. Vložte do trouby a upečte při 200 °C. Zelenina změkne a povrch zezlátne přibližně za 40 minut.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-celer-se-smetanou-orechy.html