jaktak.cz

Jak dále pěstovat bylinky ze supermarketu

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

V supermarketech jsou běžně k dostání čerstvé vzrostlé bylinky v malých květináčích, které jsou určeny pro kuchyňské využití. Z takto zakoupených rostlinek si můžete vypěstovat bylinky, které vám při správné péči mohou přinášet radost celý rok a mnohdy i několik let. Poradíme vám a jak na to, se dozvíte v následujících odstavcích.

Co je potřeba

  • bylinky ze supermarketu v květináči
  • zemina
  • štěrk, keramzit, kačírek
  • vhodné nádoby na pěstování

Krok 1

V obchodech v oddělení čerstvé zeleniny naleznete široký výběr zelených natí. Nejčastěji se setkáte s bazalkou, meduňkou, mátou, petrželí, pažitkou, majoránkou, tymiánem či estragonem. Všechny tyto druhy se dají snadno pěstovat dál poté, co seříznete zelenou část rostliny. Budete k tomu potřebovat jen květináče, truhlíky nebo jiné nádoby a zahradní zeminu. 

Krok 2

Bylinku vyklepněte z plastu. V květináči je více rostlinek, opatrně je rozdělte od sebe tak, abyste nepoškodili jejich kořeny, které jsou slabé a tenké. Mně se podařilo oddělit 27 sazeniček bez poškození a 5 jsem jich zničila. Takto postupujte u všech druhů. Z jednoho květináče získáte mnoho sazenic.

Krok 3

Na dno nádoby, ve které hodláte bylinky pěstovat, nasypte drenážní vrstvu. Tu může tvořit štěrk, drobný kačírek nebo keramzit. Slouží k tomu, aby nedošlo k přemokření zeminy při zálivce. Kořínky rostlinek by mohly uhnívat.

Na vrstvu štěrku nasypte vlhkou zeminu, kolíkem udělejte otvor a do něj vložte sazenici. Zeminu okolo kořínků přimáčkněte. Ještě než bazalku (nebo jinou bylinku) zasadíte, zkraťte výhony tak, aby se bylinka při růstu rozvětvila (viz foto).

Bazalku pěstujte na slunci na okenním parapetu, přes léto ji můžete pěstovat venku. Jestliže pěstujete rajčata, zkuste bazalku umístit mezi ně, údajně budou mít plody lepší chuť. Bazalka zlepšuje trávení, do jídla se přidává čerstvá. Nesnáší vaření, mění se její chuť. Do jídel se přidávají listy, stvoly nemusíte vyhazovat, můžete jimi ochutit ocet.

Krok 4

Na fotografii je zachycen koriandr vypěstovaný výše popsaným způsobem v nevytápěném skleníku. Skleník je jednou stranou přilehlý k jižní části domu a letošní zima byla mírná. Takto vypadají bylinky z řetězce koncem února. Listy koriandru jsou častou součástí indických pokrmů.

Krok 5

Majoránku zachycenou na fotografii (takto vypadá koncem února) pěstuji výše popsaným způsobem stejně jako předchozí rostliny. Majoránku, pokud ji na zimu uklidíte do suché místnosti nebo klidně do nevytápěného skleníku, můžete pěstovat i několik let. Při současných mírných zimách se daří majoránku uchovat. Za zimu jsem ji zalila asi dvakrát a při předpovědi mrazu ji přikryla netkanou textilií.

Dle mého názoru se pěstování bylinek tímto způsobem vyplatí více, než kdybych začínala pěstováním bylinek ze semen. Ušetřím si práci s výsevem a umísťováním truhlíků v bytě. Sazeničky dávám rovnou ven nebo do nevytápěného skleníku.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-dale-pestovat-bylinky-ze-supermarketu.html