jaktak.cz

Jak využít karob (svatojánský chléb)

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak využít karob (svatojánský chléb) | rady a tipy. Karob neboli svatojánský chléb je prášek získávaný z plodů (nazývaných taktéž karob) stálezeleného stromu rohovníku obecného (Ceratonia siliqua). Nejčastěji se používá jako náhražka kakaa, jež neobsahuje kofein, je lehčí a velmi zdravá. Další způsoby využití karobu naleznete na následujících řádcích.

Krok 1

Karobový prášek je bohatým zdrojem bílkovin, vlákniny, minerálů (např. železa, hořčíku, manganu, vápníku či mědi) a vitamínů (např. vitamínů skupiny B a vitamínu E) a dalších zdraví prospěšných látek. Oplývá celou řadou léčivých účinků – mimo jiné usnadňuje trávení, pomáhá proti průjmu a dalším střevním a žaludečním problémům, snižuje hladinu cholesterolu, podporuje krvetvorbu, má protizánětlivé účinky a působí příznivě při menstruačních potížích.

Karob obsahuje méně tuku a více sacharidů než kakao (při pečení a přípravě dezertů tudíž není potřeba přidávat cukr či jiné sladidlo), má také nižší kalorickou hodnotu.

Krok 2

Karob je vhodný (jak již bylo zmíněno) jako náhražka kakaa a čokolády při pečení moučníků – hodí se třeba do koláčů, perníku, bábovky, muffinů, brownies, sušenek, jahelníku, ale také k ochucení kaší, polev, pudinku, rýžového nákypu nebo k výrobě zdravější domácí nutelly a zmrzliny.

Jednoduchý a zdravý dezert připravíte rozmixováním banánů s karobem a měkkým tvarohem či tofu. Dezert dozdobíme čerstvým ovocem a můžeme jej podávat. V případě potřeby je možné dezert dosladit medem, stévií či rostlinným sirupem (např. datlovým).

Karob skvěle ochutí i smoothies, teplé nápoje (dá se z něj připravit třeba horká "čokoláda") a koktejly.

Krok 3

V neposlední řadě karob najde uplatnění i v kosmetice. Jednoduše z něj vyrobíte třeba domácí pleťovou masku. Stačí rozmačkat 1/2 zralého banánu a smíchat jej s 1 lžičkou karobového prášku a 1 lžičkou rostlinného oleje (dle typu pleti). Směs naneseme na vyčištěnou pleť obličeje (a klidně i dekoltu) a po 15 minutách ji omyjeme teplou vodou. Karobová maska vyživuje pleť, pomáhá vyhladit vrásky a je vhodná i pro citlivou pleť se sklonem k zarudnutí.  

Při potížích s trávením rozmíchejte 2 lžíce karobu ve sklenici vody a výsledný nápoj si dopřejte 1x denně.

Karobový prášek poslouží i jako přirozeně bezlepkové zahušťovadlo do omáček a polévek. Používá se i do pečiva, kterému dodá tmavší barvu.

Karob seženete také ve formě sirupu.

  • Ověřte si, že netrpíte alergií na žádnou ze složek, které jsou obsaženy v podomácku připravené pleťové masce.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-karob-svatojansky-chleb.html