jaktak.cz

Jak pěstovat a využít řeřichu setou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Řeřicha setá (někdy je také nazývána řeřichou zahradní) patří mezi velmi oblíbené bylinky, které si snadno vypěstujete doma kdykoliv během roku. Řeřicha Vám tak může dodat důležité vitamíny a další cenné látky i během zimy a předjaří, kdy teprve čekáte na to, až budete moci osít zahrádku. Jak pěstovat řeřichu setou a jak ji dále využít v kuchyni i pro zdraví, je tématem následujících odstavců.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Řeřicha setá je jednoletá, velmi rychle rostoucí bylina, známá především pro vysoký obsah vitamínu C. Nalezneme v ní však i další vitamíny (např. vitamíny skupiny B), minerály (vápník, hořčík, draslík, železo a další) a také vlákninu.

Léčivé účinky řeřichy seté jsou následující:

  • Zlepšuje trávení a působí proti střevním potížím.
  • Má příznivý vliv na činnost jater, žlučníku a ledvin.
  • Stahuje dělohu po porodu a podporuje laktaci.
  • Dodá tělu chybějící energii, bojuje proti únavě.
  • Léčí kašel a pomáhá při nachlazení.
  • Napomáhá detoxikaci organismu a zlepšuje krvetvorbu.
  • Posiluje imunitu a má antibiotické účinky.
  • Zmírňuje akné a zklidňuje přecitlivělou a podrážděnou pleť.

Krok 2

Pro léčebné účely je možné řeřichu klasicky konzumovat, případně ji můžeme odšťavnit a šťávu užívat 3x denně 1 lžičku jako prevenci nebo 1 polévkovou lžíci léčebně.

Nálev se pak připravuje zalitím 2 lžiček usušené kvetoucí řeřichy šálkem vroucí vody. Bylinku louhujeme 10 minut, následně ji scedíme. Čaj pijeme 3x denně.

Krok 3

Řeřicha se používá zejména ve studené kuchyni, neboť teplem hořkne a ztrácí účinné látky. Hodí se k posypání chleba s máslem, polévek, omáček či vařených brambor, přidává se do pomazánek a salátů a využijete ji i k ochucení nádivek, vaječné omelety nebo míchaných vajec. Dá se přidat také do zeleninového smoothie.

Krok 4

Pěstování řeřichy je, jak již bylo zmíněno v úvodu, nesmírně jednoduché. Postačí Vám kousek buničité vaty a miska či tácek. Semínka řeřichy seženete v každém zahradnictví.

Na misku či tácek rozložíme vrstvu vaty, zalijeme ji vodou a následně ji hustě posypeme semínky řeřichy. Nakonec semínka opět zalijeme. Nadále je třeba udržovat vatu stále vlhkou.

Lístky řeřichy můžeme začít sklízet asi po 5 dnech. Použijeme k tomu nůžky, s jejichž pomocí odstřihneme lístky i s částí stonku. Řeřichu sklízíme postupně, odstřižené lístky co nejrychleji spotřebujeme.

Řeřichu je možné stejným způsobem pěstovat i v truhlíku či květináči se zeminou. A v neposlední řadě ji lze vysít i na zahradu (nejlépe v samostatném záhonu) a získat tak větší úrodu řeřichy (zde dorůstá až 40 centimetrů) i vlastní semínka pro zimní rychlení.

Semínka řeřichy v BIO kvalitě se dají použít také ke klíčení. Na internetu je k sehnání speciální sítko na klíčení řeřichy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vyuzit-rerichu-setou.html