jaktak.cz

Jak namíchat salát z polníčku, červené řepy a pečené dýně

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Na neobvyklý salát podle tohoto receptu budete potřebovat čerstvé lístky Kozlíčku polníčku. V obchodě je rostlinka označována jako polní salát nebo  zkráceně polníček. Jedná se o druh listové zeleniny, která se v kuchyni využívá podobně jako hlávkový salát. Na trhu je od podzimu do jara a s přihlédnutím k vysokému obsahu vitaminů  bychom polníček měli zařadit do jídelníčku co nejčastěji. Zejména teď v předjaří je vydatným zdrojem protiinfekčního vitaminu C. Mladé listové růžice jsou křehké a mají jemnou chuť. Dobře se kombinují s ovocem i jinými druhy zeleniny. 

Co je potřeba

  • 200 g polníčku
  • 200 g dýně hokkaido
  • 200 g červené řepy
  • 4–5 lžic pomerančové šťávy
  • 2 lžíce olivového oleje
  • sůl podle uvážení
  • mletý pepř podle chuti
  • vlašské ořechy na dozdobení

Krok 1

Dýni omyjte, rozkrojte a odstraňte semena. Z dýně Hokkaido nemusíte odstraňovat slupku, tepelnou úpravou změkne. Pokud použijete jiný druh dýně např. máslovou, slupku oloupejte. Dýni nakrájejte na kostky, promíchejte se lžící olivového oleje, solí, pepřem a rozprostřete na plech. Upečte při 200 °C doměkka. Dýně změkne přibližně za 15 minut.

Krok 2

Červenou řepu očistěte od hlíny, kořínek neodstraňujte a bulvu uvařte ve vodě doměkka. Řepu můžete péct v troubě, zabalenou v alobalu. Měkkou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky.

Krok 3

Vyšlehejte v misce pomerančovou šťávu s olejem. Přidejte omyté listy polníčku a studenou pečenou dýni s řepou. Promíchejte a dále ochuťte podle sebe. Výraznou chuť salát získá, jestliže přidáte lžičku dijonské hořčice. Posypte jádry vlašských ořechů nebo praženými dýňovými semínky.

Krok 4

Nemůžete sehnat polníček a nebojíte se alternativních receptů? Zkuste ptačinec prostřední. Tuto bylinku najdete na mnoha místech, je rozšířeným plevelem na půdách bohatých dusíkem. Její lístečky jsou křehké, mají mírnou chuť a v lidovém léčitelství jsou ceněné. Rostlina se používá do salátů i polévek.

Krok 5


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-namichat-salat-z-polnicku-cervene-repy-pecene-dyne.html