jaktak.cz

Jak vyrobit domácí mast proti opruzeninám

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrobit domácí mast proti opruzeninám | návod na domácí mast. V péči o pokožku miminek a malých dětí je obzvláště vhodné upřednostnit přírodní kosmetiku oproti komerční kosmetice, jež často obsahuje i škodlivé chemické látky. Zkuste svým nejmenším vyrobit domácí mast proti opruzeninám podle našeho návodu. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí.

Co je potřeba

  • 100 g kokosového oleje
  • 2 lžíce bambuckého másla
  • 2 lžíce sušených bylinek
  • 1 lžička oxidu zinečnatého
  • čistý kelímek či sklenička

Krok 1

  • Kokosový olej má sám o sobě antibakteriální, antimykotické, protiplísňové a protizánětlivé účinky, tvoří tudíž vhodný základ domácí masti proti opruzeninám.
     
  • Bambucké máslo je skvělou volbou i pro tu nejjemnější pokožku, má regenerační, hojivé a taktéž protizánětlivé vlastnosti.
     
  • Proti opruzeninám účinkují zejména následující druhy bylinek: měsíček lékařský, heřmánek pravý, levandule lékařská, řepík lékařský, přeslička rolní, šalvěj lékařská, sléz maurský, případně i jiné bylinky s protizánětlivými a hojivými účinky.
     
  • Oxid zinečnatý je bílý prášek, jenž seženete třeba v internetových obchodech s chemií nebo se surovinami pro výrobu domácí kosmetiky. Do masti proti opruzeninám se přidává pro své hojivé, regenerační, zklidňující a vysušující účinky. Je vhodný i pro citlivou a jemnou dětskou pokožku.

Krok 2

V žáruvzdorné misce ve vodní lázni rozpustíme kokosový olej a bambucké máslo, přisypeme sušené (v sezóně však klidně i čerstvé) bylinky a vše necháme na mírném ohni probublávat alespoň 2 hodiny.

Krok 3

Následně tekutinu přecedíme přes plátýnko, dobře ji rozmícháme s oxidem zinečnatým a případně směs promixujeme nebo důkladně vyšleháme. Nakonec mast přelijeme do čistého kelímku či skleničky.

Krok 4

Mast proti opruzeninám je možné skladovat v lednici, kde ztuhne, nebo při pokojové teplotě, kde bude mít tekutější konzistenci.

V dnešní době se již většinou mast proti opruzeninám nepoužívá preventivně, ale pouze pokud se opruzeniny opravdu objeví. Jinak bohužel není možné zaručit, že mast v případě potřeby zabere. Doporučuji však omezit používání vlhčených ubrousků plných chemie. K otírání zadečku postačí vychladlý nálev z heřmánku či měsíčku. Navíc tím ulevíte přírodě i Vaší peněžence.

Místo bambuckého másla (které může být nevyhovující pro děti s alergií na ořechy) lze zvolit máslo kakaové či mangové. Dá se použít i včelí vosk, je však potřeba předem vyzkoušet, zda dítě nemá alergii na včelí produkty.

Mast můžete obohatit o vůni a léčivé účinky některého éterického oleje vhodného pro nejmenší děti – hodí se např. éterický olej levandule, heřmánek římský nebo heřmánek pravý. Pro miminka zhruba od 2 měsíců je pak možné využít i éterický olej geranium. Do masti přidejte jen asi 3 kapky éterického oleje.

Mast je samozřejmě vhodná i pro dospělé.

  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-mast-proti-opruzeninam.html