jaktak.cz

Jak využít modřín opadavý | rady a tipy

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak využít modřín opadavý | mast z modřínové pryskyřice, náhražka medu z mladých modřínových výhonků, odvar z modřínové kůry. Modřín opadavý (latinsky Larix decidua) jistě znáte zejména díky tomu, že je jedním z mála druhů jehličnatých stromů, jejichž jehličí (jak je již z názvu patrno) na zimu opadává. Měli byste však také vědět, že tento jehličnan oplývá mnohými léčivými účinky. Jak modřín opadavý využít pro zlepšení Vašeho zdraví, se dozvíte v níže uvedeném článku.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Modřín opadavý (někdy nazývaný také modřín evropský) přirozeně roste zejména v horském prostředí a světlých lesích.

Léčivé účinky modřínu opadavého jsou (mimo jiné) následující:

  • Pomáhá při léčbě nachlazení a onemocnění dýchacích cest.
  • Působí proti zácpě a podporuje funkci tlustého střeva.
  • Má antibakteriální a protizánětlivé účinky.
  • Zlepšuje imunitu a posiluje odolnost proti stresu.
  • Má příznivý vliv na stav očí, dutiny ústní, žlučníku, jater a ledvin.
  • Používá se i při bolestech svalů a kloubů a revmatismu.

Krok 2

Pro léčebné účely se využívá především modřínová pryskyřice, ale také mladé výhonky modřínu, dřevo a kůra.

Z modřínové pryskyřice je možné vyrobit domácí mast, jejíž aplikace na hrudník pomáhá při léčbě kašle a průduškových onemocnění. Rovněž zmírňuje bolesti svalů a kloubů a revmatické bolesti.

Pro přípravu cca 150 g domácí modřínové masti budete potřebovat následující:

  • 15 g včelího vosku
  • 125 g olivového oleje
  • 25 g modřínové pryskyřice
  • 15 g mladých modřínových výhonků
  • kuchyňský teploměr

Olivový olej rozehřejte ve vodní lázni na maximální teplotu 70 °C, opravdu použijte kuchyňský teploměr. Teplota nesmí být vyšší, protože po přidání pryskyřice by olej vzplanul. Dodržujte bezpečnostní opatření. Jakmile olej rozehřejete na požadovanou teplotu, přidejte do něj opatrně pryskyřici a modřínové výhonky. Směs míchejte dokud se pryskyřice nerozpustí. Směs vařte po dobu 30 minut. Hrnec odstavte a do teplého pryskyřicového oleje přidejte včelí vosk. Směs míchejte dokud se vosk nerozpustí. Poté směs macerujte alespoň po dobu 24 hodin. Následně směs zahřejte a přes plátno sceďte. Mast přelijte do připravené nádobky. Mast skladujte při pokojové teplotě v suchém a tmavém prostředí.

Krok 3

Mladé výhonky modřínu se hodí k přípravě čaje účinného při chřipce a nachlazení. Lze si z nich vyrobit také domácí tinkturu či sirup. Výhonky se sbírají v období brzkého jara. Modřínové jehličí obecně je pak vhodné i k louhování zastudena.

Jak připravit domácí sirup z mladých výhonků jehličnanu (výhonky smrku můžete zaměnit za mladé výhonky modřínu. Použití mladých výhonků z borovice ale nedoporučujeme) naleznete ZDE:

Jak připravit náhražku medu ze smrkových výhonků | recept.

Tento falešný med je výborný do čaje při onemocnění z nachlazení, průdušek, při kašli a posiluje imunitu.

Krok 4

Z mladé kůry se většinou připravuje odvar, který je dále využíván ve formě koupelí proti revmatismu.

Pro přípravu odvaru z modřínové kůry si připravte následující:

  • 1 lžíce (polévková) modřínové kůry – modřínovou kůru můžete nahradit stejným množstvím mladých modřínových výhonků
  • voda – cca 300 ml

V hrnci vařte 1 lžící modřínové kůry ve vroucí vodě po dobu cca 5 minut. Následně hrnec odstavte a odvar nechte louhovat po dobu 30 minut. Odvar sceďte. Můžete postižená místa oplachovat přímo samotným odvarem, nebo použít plátno, které do odvaru namočíte a následně přiložíte na postižené místo. Odvar je určen pouze k zevnímu užívání.

 

Zakoupit si můžete taktéž výtažek z pupenů modřínu, jenž obsahuje účinné látky z celé rostliny. K sehnání je rovněž žvýkací modřínová pryskyřice, jež posiluje zuby a má příznivé účinky na stav dutiny ústní. Modřín opadavý je i jednou z rostlin používanou v Bachově květové terapii. Na psychické úrovni má tento jehličnan mimo jiné vliv na zlepšení lidského sebevědomí a sebedůvěry.

Vykuřování  modřínovým dřevem se již v dobách Keltů používalo k odvrácení zlých vlivů, ve středověku pak proti moru.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyuzit-modrin-opadavy-rady-tipy.html