jaktak.cz

Jak pěstovat a využít ačokču

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak pěstovat a využít ačokču | návod na pěstování a využití ačočky. Ačokča (latinsky Cyclanthera pedata) se u nás dnes již stává poměrně známou a častěji pěstovanou rostlinou. Tuto liánovitou letničku, jejíž plody jsou nazývány „okurkopaprikou“, pěstovali v Jižní Americe již Inkové. Velmi snadno si ji vypěstujete také na Vaší zahradě. V následujícím článku Vám poradíme, jak na to. Také se zde dozvíte, jak posléze ačokču využít a zpracovat.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Ačokča je bohatým zdrojem vitamínů (např. vitamínů skupiny B), minerálů (zinek, mangan, měď, atd.), antioxidantů a jiných cenných látek. Její konzumace mimo jiné přispívá ke snížení krevního tlaku a cholesterolu, pomáhá také při léčbě cukrovky a onemocnění dýchacích cest. Plody a stejně tak listy ačokči mají protizánětlivé účinky.

Krok 2

Pěstování ačokči je poměrně jednoduché, tato rostlina nevyžaduje velký prostor a obejdete se zcela bez chemických prostředků. Z jedné rostliny můžete sklidit až 100 plodů.

Ačokču pěstujeme ze semen, která zasadíme v průběhu dubna do skleníku nebo do truhlíku, jejž pak umístíme na okenní parapet. Semínka sázíme do hloubky okolo 1 cm. Ačokča klíčí při pokojové teplotě, po vzejití rostliny vyžadují dostatek světla a mírnou zálivku. Vyklíčit by měla do 2 týdnů. Není však nutné sazeničky předpěstovávat, semínka se dají vysít přímo na záhon ve druhé polovině května.

Krok 3

Na záhon rostlinky přesadíme teprve v době, kdy již nehrozí ranní mrazíky. Vybereme dostatečně slunné stanoviště (nejlépe na jižní straně) s výživnou a dobře propustnou půdou.

Jelikož se jedná o popínavou rostlinu, vysazujeme ji k plotům, altánům, suchým stromům, ke zdem domu nebo jiné vhodné opoře, po které se bude moci pnout.

Ačokču sázíme do sponu asi 50 x 100 cm. Rostlinu dostatečně a pravidelně zaléváme.

V období květu začneme ačokču pravidelně přihnojovat nejlépe bylinnými zákvasy nebo slepičinci.

Plody připomínající velké lusky se sklízejí v období od konce srpna do září. Pravidelná sklizeň podporuje tvorbu nových plodů. Plody s nedozrálými semeny se dají konzumovat celé, dozrálá černá semena je pak třeba z plodů vyjmout.

Krok 4

Ačokča se dá konzumovat syrová samostatně či v salátech (v tom případě chutí připomíná salátovou okurku), ale najde skvělé uplatnění i v teplé kuchyni. Ačokču lze plnit a zapékat podobně jako papriky, hodí se také k přípravě polévek, omáček, zeleninových směsí, pomazánek či slaných koláčů. Dá se také grilovat, dusit i smažit.

V neposlední řadě pak větší úrodu ačokči můžete zavařit na sladkokyselo jako okurky nebo ji použít výrobě domácího ačokčového čatní či mléčně kvašené zeleniny.

Ačokča se velmi dobře hodí do permakulturní zahrady, jestliže tedy seženete kvalitní semínka vhodná pro permakulturní pěstování, můžete vyjmout semena z několika plodů, usušit je a použít v příštím roce.

Na plátky pokrájené plody ačokči je možné také nasušit do zásoby na zimní období.

Konzumovat se dají také listy ačokči, které jsou vhodné třeba k přípravě „špenátu“. Listy pak poslouží i jako obklad na povrchové ranky (podobně jako listy jitrocele).


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pestovat-vyuzit-acokcu.html