jaktak.cz

Jak malovat s dětmi na kameny

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Malování na kameny je jednoduchá technika, díky níž si můžete společně s dětmi vytvořit krásné dekorace do interiéru i zahrady. Budete potřebovat pouze hladké kameny libovolného tvaru, akrylové barvy, štětec a případně lak, pokud bude dekorace určena do exteriéru. S návodem Vás seznámíme v následujících krocích.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

Na malování kamenů doporučuji akrylové barvy, které výborně kryjí a nepotřebují žádný podklad. Stačí Vám jen několik barev, jejichž smícháním vytvoříte mnoho odstínů různých barev.

Kameny nejprve omyjeme a poté je necháme uschnout. Namícháme vhodnou barvu a naše ratolest může začít natírat jednotlivé kameny. Na Vás pak bude je podle Vašeho přání dozdobit (samozřejmě můžete nechat tento úkol také na dětech).

Krok 2

Z kamenů se dá vytvořit mnoho dekorací, oblíbená jsou např. zvířátka (berušky, ptáčkové, kočky, apod.) či rostliny (např. kaktusy vyrobené z plochých či oblých kamenů), které se dají namalovat na jednotlivé kameny, nebo zvířátka či květiny poskládejte z více nabarvených kamenů (lze je přilepit na čtvrtku a vyrobit z nich obrázek na zeď). Na kameny se také skvěle malují mandaly a nejrůznější tvary a vzory.

 

Krok 3

Detaily je možné dokreslit tenkým štětcem, akrylovou fixou s tenkým hrotem nebo permanentním popisovačem. Pokud budeme dekorace z kamenů umisťovat na zahrádku nebo do květináčů, je vhodné kameny natřít nebo nastříkat lakem. Lak použijte také v případě, že chcete dosáhnout lesklého efektu.

Pokud jste zdatnější malíř, kameny využijete i jako své malířské plátno. Lze na ně malovat krajiny i jiné obrazy.

Krok 4

Na placaté a jiné vhodné kameny lze použít také ubrouskovou techniku (neboli decoupage) a krakelovací lak, jenž vytvoří popraskaný vzhled.

Na kámen nejprve naneseme tmavší barvu, necháme ji zaschnout, poté použijeme dle návodu krakelovací lak a opět jej necháme zaschnout. Posléze kámen natřeme světlou barvou. Po zaschnutí naneseme vrstvu lepidla a přiložíme vrchní vrstvu ubrousku s vystřiženým vybraným motivem. Ubrousek uhladíme pomocí štětce a lepidla. Po zaschnutí lepidla je dobré kameny nalakovat. Lakování vhodným lakem zvládnou i starší děti.

Z velkých kamenů různých tvarů je možné poskládat na zahradě různé dekorace – např. žábu, housenku, hlemýždě, apod.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-malovat-s-detmi-na-kameny.html