jaktak.cz

Jak uvařit lilek s masovými kuličkami v rajské omáčce

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit lilek s masovými kuličkami v rajské omáčce | recept je typu dva v jednom. V jedné nádobě se současně připravuje maso i příloha. Druh masa si zvolte podle svých preferencí, hodí se všechny druhy. Jídlo je celkem brzy hotové, hlídejte, abyste maso příliš nevysušili, musí zůstat šťavnaté. Pokrm se podává bez přílohy, většina strávníků ale vyžaduje chléb.

Co je potřeba

  • 1 větší lilek
  • 500 g mletého masa
  • 1 malá cibule
  • 3 stroužky česneku
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • trochu mletého pepře
  • sůl
  • hrst strouhanky
  • několik lžic mléka
  • plechovka rajčat ve vlastní šťávě
  • 1 bobkový list
  • 1 hřebíček
  • lžíce cukru
  • snítka bazalky
  • olivový olej

Krok 1

Lilek opláchněte pod vodou, odkrojte stopku a neloupaný nakrájejte na plátky silné 1-1,5 cm. Plátky rozložte na plech potřený olivovým olejem a v horké troubě je při 230°C několik minut pečte, nesmí však změknou příliš. Pak je na chvilku odložte a připravte si maso.

 

Krok 2

Z masa, strouhanky, malého množství mléka, soli, pepře, česneku a kmínu vypracujte hmotu jako na karbanátky. Mleté maso klidně okořeňte vlastní kombinací koření, nebojte se. Vajíčko se přidávat nemusí, ale kdo chce, ať ho klidně přidá, masová náplň bude pevnější.

Krok 3

Z masové hmoty utvořte placičky a prokládejte je plátky lilku tak, jako byste chtěli lilek znovu sestavit do původního tvaru. Jednotlivé části pokládejte rovnou do nádoby, ve které budete pokrm zapékat. 

Krok 4

Do pekáčku přidejte konzervu rajčat ve vlastní šťávě a zasypte lžičkou cukru na sražení kyselosti rajčat. Okořeňte bobkovým listem, hřebíčkem a osolte. Menší cibuli drobně pokrájejte a vložte k rajčatům. Zakryjte alobalem a asi hodinu pečte při 180 °C. Ke konci pečení odkryjte a několik minut ještě nechte v troubě. Pak můžete krájet na porce a servírovat. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-lilek-s-masovymi-kulickami-v-rajske-omacce.html