jaktak.cz

Jak oživit staré tričko

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Určitě máte doma staré tričko či tílko, které se Vám stále líbí, a neradi byste jej vyhazovali, ale už jsou na něm patrné různé flíčky nebo jiné nedokonalosti. V následujícím článku naleznete velmi jednoduchý návod, jak oživit staré tričko pomocí barvy na textil ve spreji a pár dalších pomůcek. Najdete zde také další tipy, jak starší ošacení renovovat.

 

Co je potřeba

  • Starší tričko či tílko (nejlépe bavlněné)
  • Barva na textil ve spreji (případně bělidlo)
  • Samolepicí papír
  • Vatové tyčinky do uší

Krok 1

Pokud chceme renovovat tričko světlé barvy, můžeme použít o něco tmavší barvu ve spreji. Na původně černé či jiné tmavé oblečení by nám však barva ve spreji nechytla, proto lze místo ní použít savo či jiné bělidlo (v tom případě bude pro Vás výsledná barva nejspíše překvapením – odbarvením černé tkaniny však často vznikne barva oranžová či béžová).

Krok 2

Nejprve na samolepicí papír nakreslíme srdce či jiný tvar (např. podle vykrajovačky) a vystřihneme jej.

Tričko položíme na stůl či na zem (je vhodné oblečení podložit vrstvou novin), látku urovnáme a na vhodné místo nalepíme vystřižené srdce.

Kolem srdce následně rozmístíme vatové tyčinky, aby na výsledném obrázku vypadaly jako paprsky.

Krok 3

Poté už jen stačí důkladně protřepat barvu ve spreji a nastříkat ji kolem srdíčka a vatových tyčinek – klidně nasprejujeme celé tričko různou intenzitou barvy.

Krok 4

Barvu necháme zaschnout a poté tričko z rubové strany několik minut přejíždíme žehličkou, abychom barvu důkladně zažehlili (postupujeme dle návodu na spreji).

Nakonec tričko vypereme podle údajů uvedených na všitém štítku trička.

Krok 5

Staré tričko (i jiné druhy oblečení) lze oživit také nažehlovacími kamínky či obrázky (skvěle se hodí i pro zakrytí dírek v textilu), batikováním (v dnešní době velmi jednoduše nabatikujete prádlo pomocí zmíněných barev ve spreji), malováním na textil (používají se fixy i barvy nanášené štětcem), obtiskováním razítek (třeba vyrobených z brambor, odřezku spodní části řapíkatého celeru, poloviny citronu či libovolných listů), výšivkou (také výborné pro zakrytí flíčků a dírek), prostříháním (např. zadní části trička), apod.

 

K renovaci starého oblečení skvěle využijete také nejrůznější šablony na malování, jež se dají sehnat v mnoha vzorech a motivech.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-ozivit-stare-tricko.html