jaktak.cz

Jak zapéct fazole se zeleninou v hořčičné omáčce s koprem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jednoduchý letní recept na zeleninový pekáček přijde vhod ve dnech, kdy se nechcete zabývat žádným složitým a časově náročným vařením. Kombinací různých druhů zeleniny a sýra rychle připravíte lehký oběd. Zeleninu stačí doplnit jen pečivem. Zapečená zelenina přijde k chuti i při grilování jako doplněk k masu.

Co je potřeba

  • 2 lilky
  • 1 cuketa
  • 1 červená paprika
  • 2 batáty
  • 200 g vařených fazolí
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml smetany
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • hrst nasekaného kopru
  • sůl
  • strouhaný tvrdý sýr 
  • olivový olej

 

Krok 1

Fazole nechte namočené přes noc ve vodě. Druhý den vodu slijte a v nové vodě je uvařte doměkka. Fazole se vaří bez soli, sůl se přidává až nakonec, kdy jsou fazole téměř měkké. Chcete-li si usnadnit práci, využijte konzervované fazole. Ostatní zeleninu očistěte a pokrájejte na stejně velké kousky.

Krok 2

Na zálivku budete potřebovat hustou smetanu, prolisovaný česnek, dijonskou hořčici, sůl a nasekaný kopr. Vše prošlehejte dohromady a případně dochuťte. Pokud máte rádi výraznější chutě, zvyšte množství česneku, popř. přidejte špetku chilli nebo pepře.

Krok 3

Zapékací nádobu potřete olivovým olejem. Kousky zeleniny promíchejte s připravenou omáčkou a rozložte ji stejnoměrně do pekáčku.

Krok 4

Povrch hustě posypte strouhaným sýrem a zapečte v troubě. Teplotu nastavte na 220 °C. Zapékejte asi 20 minut. Doba je orientační, zelenina nesmí být příliš měkká, musí zůstat pevná. Ze sýrů se velmi dobře osvědčila mozzarella.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-fazole-se-zeleninou-v-horcicne-omacce-s-koprem.html