jaktak.cz

Jak vyrobit džem z květů černého bezu

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Černý bez kvete pouze několik týdnů v roce, proto se z něj velmi často připravuje domácí sirup, díky němuž je možné si chuť bezu připomenout kdykoliv. Další, ne tak známou, možností, jak květy černého bezu zpracovat, je výroba džemu. Neváhejte vyzkoušet následující recept na chutný, voňavý a zároveň zdravý džem z bezových květů. Jeho příprava je velmi jednoduchá.

Co je potřeba

  • 20 květenství černého bezu
  • 1 litr vody
  • 200 g třtinového cukru + 6 lžic na zahuštění
  • 3 lžíce citrusového pektinu
  • 2 lžičky kyseliny citronové (případně šťáva z 1 citronu)
  • čisté zavařovací skleničky a víčka

 

Krok 1

Květenství černého bezu nasbíráme za slunečného počasí v co nejčistším prostředí. V tom případě postačí květy lehce opláchnout vodou, aby na nich zůstalo co nejvíce potřebného pylu, jenž je nosičem chuti i vůně.

Květy vložíme do hrnce a zalijeme je 1 litrem převařené vody. Hrnec přikryjeme pokličkou a umístíme jej na 48 hodin do lednice.

Krok 2

Posléze tekutinu přefiltrujeme přes plátýnko do čistého hrnce, přivedeme ji k varu a vmícháme do ní 200 g třtinového cukru. Plamen stáhneme a tekutinu vaříme na mírném ohni, dokud se cukr nerozpustí.

Citrusový pektin promícháme s 6 lžícemi třtinového cukru, směs nasypeme do hrnce a důkladně ji vmícháme do tekutiny. Vše necháme několik minut povařit, poté přisypeme i kyselinu citronovou a směs opět krátce povaříme. Případnou pěnu odstraňujeme.

Krok 3

Džemem ihned naplníme čisté skleničky a dobře je zavíčkujeme. Konzistence horkého džemu je tekutá, není se však třeba bát, džem dostatečně zhoustne po vychladnutí. Pro uklidnění však můžete provést talířovou zkoušku a v případě potřeby přidat ještě trochu pektinu smíchaného s třtinovým cukrem nebo 1 lžičku kyseliny citronové.

Talířová zkouška: Trochu zavařeniny před samotným plněním kápněte na studený talíř a nechejte vychladnout. Po vychladnutí můžete zkontrolovat konzistenci džemu.

Krok 4

Skleničky s džemem obrátíme dnem vzhůru a necháme takto otočené chvíli zchladnout. Džem lze také sterilizovat – postačí asi 15 minut při 80 °C

Džem z bezových květů se hodí na pečivo s máslem i k přípravě různých moučníků.

Džem je možné ochutit nastrouhaným čerstvým zázvorem, vanilkou nebo třeba čerstvou mátou či meduňkou.

Místo pektinu a třtinového cukru lze použít BIO želírovací cukr.

Pokud by se i přes smíchání citrusového pektinu s třtinovým cukrem vytvořily v džemu hrudky, rozmixujte jej ponorným mixérem a odstraňte případnou pěnu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-dzem-z-kvetu-cerneho-bezu.html