jaktak.cz

Jak vyrobit domácí hnojivo na růže | návod

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 5 až 10 minut

Přírodní hnojivo, které si navíc vyrobíte za pár korun doma nebo dokonce k jeho výrobě využijete zbytky z kuchyně, je určitě to nejlepší, co můžete Vašim růžím dopřát. V následujícím článku Vám poradíme, jak vyrobit domácí hnojivo na růže, které rostlinám zajistí bohaté kvetení a dodá jim látky potřebné ke správnému růstu. Některé suroviny poslouží zároveň i jako ochrana proti škůdcům.

Co je potřeba

  • 1 lžíce epsomské soli
  • 1 lžíce jablečného či bílého vinného octa
  • 1 lžíce třtinové melasy
  • 4 litry vody

Krok 1

Růže patří mezi rostliny poměrně náročné na živiny. Ke správnému růstu potřebují zejména dostatečné množství vápníku. Pro bohatou tvorbu květů a pro zvýšení odolnosti vyžadují také dostatek draslíku a fosforu. Dusík je třeba dávkovat opatrně, jelikož přispívá spíše k nadměrnému růstu listů.

Krok 2

Epsomská (neboli hořká) sůl dodá růžím potřebné množství hořčíku, který je nezbytný pro zdravý stav listů.

Jablečný či bílý vinný ocet podpoří krásný vzhled květů. Hodí se i jako ochrana proti slimákům, mravencům a mšicím (zejména v případě, že hnojivo aplikujeme postřikem na listy).

Melasa přispívá k rychlejšímu růstu růží a zlepší jejich zdraví, obsahuje totiž řadu minerálů (např. železo, draslík, fosfor, mangan, měď, hořčík a jiné), vitamínů a dalších cenných látek.

 

Krok 3

Hnojivo vyrobíme následujícím způsobem: Nejprve v malém množství vody smícháme všechny uvedené ingredience a poté vše dolijeme zbylou vodou. Aplikujeme jej postřikem na listy, ve večerních hodinách, kdy nehrozí spálení listů slunečními paprsky. Dá se však použít i ve formě zálivky.

Krok 4

Růže je třeba přihnojit zejména v předjaří. Během léta je stačí párkrát přihnojit – nejlépe v období července, nejpozději pak na začátku srpna. Na podzim je vhodné použít uzrálý kompost, neboť se z něho živiny uvolňují postupně a ty nevyužité v něm zůstanou až do jara.

Krok 5

K hnojení růží můžete využít také kvasnicové pivo (podpoří dlouhé a bohaté kvetení), kávovou sedlinu (dodá rostlinám mimo jiné dusík, fosfor a draslík), kopřivovou jíchu (je bohatá na dusík, železo, vápník a další látky), banánové slupky (jsou zdrojem dusíku, draslíku a hořčíku) nebo nadrcené vaječné skořápky (nalezneme v nich velké množství vápníku).

Hnojivo je možné doplnit také o lžičku výtažku z mořských řas, jenž napomáhá růstu kořenového systému a zlepšuje příjem živin z půdy.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrobit-domaci-hnojivo-na-ruze-navod.html