jaktak.cz

Jak s dětmi vyrobit herbář

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Hledáte-li tip na aktivitu, která by děti bavila a zároveň měla naučný charakter a odehrávala se v přírodě na čerstvém vzduchu, zkuste si s nimi vyrobit herbář podle následujícího návodu. Malé děti se mohou podílet na sběru vhodných rostlin, starší Vám pak již pomohou i se sušením, lepením a popisováním jednotlivých úlovků.

Co je potřeba

viz další kroky

Krok 1

Rostliny lze volit a třídit podle mnoha hledisek – můžete sbírat pouze léčivé byliny, kvetoucí rostliny, lesní, luční či zahradní kvítí, apod. S mým 5letým synem praktikujeme sběr rostlin (zejména bylinek) v našem nejbližším okolí. Zároveň s trháním jednotlivých vzorků si povídáme o léčivých účincích bylin, syn některé rostliny ochutnává a sám od sebe se od té doby zajímá o toto téma a vyptává se, zda je ta či která rostlina vhodná k jídlu.

Rostlinu vytrhněte i s kořenem, u kvetoucích rostlin nejlépe v období květu. Sbírejte je za suchého počasí. Nejvhodnější jsou rostliny, které nemají příliš masivní listy a stonky, a budou se Vám tak mnohem lépe lisovat.

Při výběru vhodných rostlin je třeba zohlednit také formát a velikost budoucího herbáře.

Krok 2

Rostlinu vložíme mezi vrstvu novin či savého papíru a naaranžujeme ji tak, jak ji chceme mít vylisovanou. Noviny položíme na rovný povrch a rostlinu zatížíme několika svazky knih, případně jiným těžkým předmětem. Takto je necháme lisovat, dokud neuschnou. V případě potřeby měníme noviny nebo savý papír, aby rostlina nezačala hnít či plesnivět.

Krok 3

Pro vylisované rostliny vyberte vhodný sešit, záznamovou knihu, případně desky ke vkládání jednotlivých listů papíru. Vhodnější bude papír s vyšší gramáží, není to však nezbytné.

Rostliny lepíme na listy papíru pomocí lepicí pásky. Každý úlovek popíšeme (nejlépe českým i latinským) názvem, datem a místem sběru a případně i dalšími informacemi dle našeho uvážení – např. léčivými účinky bylinek, příhodami, jež se staly s dětmi při sběru, apod.

 

Na sešit si můžete vyrobit desky s přírodními motivy, případně původní desky pouze polepit a popsat. I do výroby originálního obalu můžete zapojit své ratolesti.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-s-detmi-vyrobit-herbar.html