jaktak.cz

Jak zpracovat rakytník řešetlákový | 5 receptů

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zpracovat rakytník řešetlákový | 5 receptů z rakytníku: rakytník jako doplněk stravy, sirup za studena, rakytníkový džem, pomazánka a zavařená šťáva s cukrem. Keře rakytníku s jasně oranžovými plody rozhodně nepřehlédnete. Jsou čím dál častější nejenom v parcích, ale i v zahradách. Rakytník je atraktivní v době, kdy má plody, je jimi totiž doslova obsypán. V příručkách se uvádí, že plody na rostlině vydrží celou zimu a obsahují až 10x více vitaminu C než pomeranče. Mají mnoho dalších vitaminů a ze všech plodů nejvíce vitaminu E. Konzumace rakytníku zvyšuje imunitu a pomáhá při různých zdravotních potížích, přičemž nebyly prozatím prokázány žádné nežádoucí vedlejší účinky. Keře jsem si pořídila, bobule nepřežijí léto a tak žádnou parádu nenadělají. Pokud je totiž nesklidíte včas, stačí je sezobat ptáci, kteří dělají loupeživé nálety. Doporučuji několik odzkoušených ruských receptů na zpracování bobulí. V Rusku mají rakytníkové výrobky delší tradici než u nás.

Co je potřeba

  • plody rakytníku
  • med
  • hnědý nebo třtinový cukr
  • pomeranče
  • skořici

Přesný rozpis je uveden u každého receptu v jednotlivých krocích.

Krok 1

Důležité je vystihnout zralost bobulí při sklizni. Plody, které přezrají (pokud to stihnou, ptáci je sklidí dřív), při trhání praskají a šťáva vyteče dřív než je stačíte zpracovat. Keř má trny a ty se  často zapíchnou a v ráně se jejich špička zlomí. Proto si na sběr vezměte pevné rukavice. Rakytník je na větvičce uchycený velmi krátkou stopkou, pomozte si při trhání vidličkou. Z větších keřů se mohou ořezat celé větvičky i s plody, zároveň tím provedete průřez rychle se rozrůstajícího keře. Nesmíte odstranit více než 1/3, abyste keř zbytečně neoslabili a nepřipravili se o budoucí úrodu. Z větví odstraňte listy a trny a na noc je nechte v mrazničce. Jako bonus budete mít plody s lepší chutí, mráz jim prospěje a z větévek je snadno sklepnete.

Krok 2

Rakytníkové kuličky rozmixujte. Rakytník má malé pecičky, které před dalším zpracováním odstraňte přepasírováním přes husté síto. Spolu s nimi na sítu zůstanou i zbytky slupek. Drť nevyhazujte, ale zalijte slunečnicovým olejem tak, aby byla dobře ponořená. Postavte nádobu na slunné místo a několikrát za den protřepejte. Nechte stát 3 týdny a pak přes řidší plátno přeceďte. Přelijte do tmavých lahví a užívejte po lžičce jako potravinový doplněk.

Krok 3

Připravte si šťávu z 500 g plodů rakytníku dle popsaného způsobu v předešlém kroku. Šťávu smíchejte s 1 kilogramem tekutého medu. Nechte 2 až 3 hodiny při pokojové teplotě stát, občas směs promíchejte. Pak naplňte do lahví a uchovávejte v chladničce. Sirup je vhodný na slazení čaje, rozředěný studenou vodou i jako lék po lžičkách při nachlazení.

 

Krok 4

Ze 700 g bobulí vylisujte šťávu. Promíchejte ji s 500 g krupicového cukru, vymačkejte šťávu ze 2 větších pomerančů a přidejte ostrouhanou kůru. Ke směsi vložte 1 svitek skořice a přiveďte ji k varu. Povařte asi 7 minut a nakonec rozmíchejte navršenou kávovou lžičku pektinu rozmíchanou ve 2 lžících cukru. Po 5 minutách plňte do skleniček, postavte je dnem vzhůru a dále již nemusíte sterilovat.

Krok 5

Rozmíchejte půl hrnku rakytníkové šťávy s polovinou hrnku tekutého medu. Vmíchejte asi 100 g podrcených vlašských ořechů. Promíchejte tak, aby vznikla hustá pasta, která se dá mazat na pečivo.

Krok 6

Vylisujte šťávu ze 2 kg rakytníkových plodů a promíchejte s 1 kg krupicového cukru. Zahřívejte, dokud se cukr nerozpustí. Do vypařených sklenic se šroubovacím víčkem nalijte horkou šťávu a zavařujte ji při 80° C po dobu 20 minut. Uchovejte ve tmě a chladu.

Plody rakytníku se dají i sušit. Suší se nejlépe v sušičce, jsou hodně šťavnaté. Usušené ztratí barvu a pro někoho mají nepříjemnou vůni. I přesto jsou přínosné jako potravinový doplněk.

Rakytník nemá žádné vedlejší účinky, proto je vhodný i pro děti a dlouhodobé užívání.

  • Rakytníkový keř má dlouhé a nepříjemné trny, proto pozor při jeho zpracování.
  • Užití bylin doporučujeme konzultovat se svým ošetřujícím lékařem, obzvláště pak užíváte-li nějaké léky.
  • Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.

Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-rakytnik-resetlakovy-5-receptu.html