jaktak.cz

Jak zpracovat fazolové lusky

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Fazolové lusky (někdy se také nazývají zelené či mladé fazolky) se často podávají restované jako příloha k masu nebo ve smetanové omáčce nakyselo, najdou však i řadu jiných uplatnění. Tato zelenina patří mezi významné zdroje vitamínu C, kyseliny listové, draslíku, manganu a mnoha dalších cenných látek. Obsahují také velké množství vlákniny. Pokud si nevíte rady, jak bohatou úrodu fazolek uskladnit, vyzkoušejte následující tipy. Naleznete zde i recept na pikantní čalamádu ze zelených fazolek, která se hodí třeba ke grilovaným pokrmům.

Co je potřeba

Co je potřeba na čalamádu ze zelených fazolek:

  • 500 g fazolových lusků
  • 2 středně velké cibule nakrájené najemno
  • 400 ml jablečného octa
  • 220 g třtinového cukru
  • 1 lžička soli
  • 2 chilli papričky (případně chilli koření)
  • 1 lžička kari koření
  • 2 lžíce hladké špaldové nebo kukuřičné mouky (pak bude čalamáda vhodná i při bezlepkové dietě) + 3 lžíce vody na rozmíchání

Fazolové lusky je možné zpracovávat v celku, případně rozkrájené na poloviny či malé kousky. Je však třeba zbavit je špiček a stopek.

Asi nejjednodušším způsobem, jak uskladnit zelené fazolky je jejich zamrazení. Určitě se vám budou hodit restování, ale i k přípravě mnoha různých pokrmů – např. indického kari.

Další možností, jak uchovat úrodu fazolových lusků, je zavařit je – fazolky ve slaném či sladkokyselém nálevu využijete pro přípravu pomazánek, salátů, zapékaných pokrmů, polévek, apod.

Zkuste si připravit také pikantní čalamádu ze zelených fazolek.

Postup je následující:

Krok 1

Omyté fazolové lusky pokrájené zhruba na 2 cm kousky zalijeme vroucí vodou, necháme je v ní asi 3 minuty ponořené a poté je propláchneme studenou vodou. Následně je scedíme a necháme okapat.

Krok 2

Do hrnce nalijeme jablečný ocet a nasypeme do něj nakrájenou cibuli a na tenká kolečka pokrájené chilli papričky. Ocet přivedeme k varu, poté stáhneme plamen a vše asi 15 minut vaříme na mírném ohni. Posléze přidáme třtinový cukr, kari koření a sůl a do čalamády vmícháme pastu, kterou připravíme smícháním špaldové či kukuřičné mouky se 3 lžícemi vody.

Krok 3

Čalamádu za častého míchání povaříme ještě zhruba 5–10 minut, dokud nedosáhneme požadované konzistence. Nakonec přidáme zelené fazolky a vše důkladně promícháme. Horkou čalamádou naplníme vysterilizované skleničky, zavíčkujeme je a necháme vychladnout.

Krok 4

Čalamáda nám na chladném místě vydrží několik měsíců až 1 rok, pokud chceme trvanlivost prodloužit, je vhodné ji zavařit.

Chcete-li zachovat křupavost a výživovou hodnotu mladých fazolek a navíc zlepšit jejich stravitelnost, můžete fazolové lusky použít k výrobě domácí mléčně kvašené zeleniny (neboli pickles), jež oplývá celou řadou léčivých účinků.

Fazolky lze kombinovat i s dalšími druhy zeleniny. Postup naleznete zde: Jak připravit domácí pickles | recept na domácí kvašenou zeleninu

Fazolové lusky se dají též usušit v sušičce na ovoce nebo v troubě na nízkou teplotu.

V dnešní době již fazolové lusky nemusejí být pouze zelené. Můžete si vypěstovat i odrůdy s lusky žlutými či fialovými.

Do čalamády je možné pro ozvláštnění přidat také rozinky nebo bílá či černá hořčičná semínka.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-fazolove-lusky.html