jaktak.cz

Jak zpracovat černou ředkev

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Černá ředkev patří mezi velmi zdravé druhy zeleniny, které se určitě vyplatí zpracovat a uskladnit na zimu. Jednak pro její léčivé účinky, jež nám mohou být v chladném období nápomocny proti chřipce, kašli, nachlazení a dalším zdravotním neduhům. A jednak proto, že je černá ředkev velmi plodná a její bulvičky dosahují mnohem větších rozměrů, než je tomu třeba u ředkviček. Může tedy být i náročnější všechny plody využít k přímé konzumaci. Jak černou ředkev zpracovat, se dočtete v následujících odstavcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na sterilovanou černou ředkev na zimu:

  • 1 kg černé ředkve
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml jablečného octa
  • 500 ml vody
  • 40 g třtinového cukru
  • 3 lžičky soli
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • případně chilli papričky nebo čerstvé bylinky (např. petrželka či kopr)

Černá ředkev se obvykle sklízí až před příchodem prvních mrazíků. Velké a zdravé plody se dají uskladnit na chladném místě v bedně s vlhkým pískem. Do beden je vkládejte neomyté, ale zcela oschlé.

Syrová černá ředkev se hodí pro přípravu pomazánek a salátů. Co se týče využití v teplé kuchyni, je velmi všestranné. Z černé ředkve připravíte výbornou polévku, dá se péct, grilovat, restovat i zapékat.

Černou ředkev lze také zamrazit. Jelikož však obsahuje velké množství vody, což může při zamrazení působit problémy. Je tedy třeba ředkve nejprve blanšírovat.

Krok 1

  • Oloupané a omyté ředkve nakrájíme na malé kousky.
  • Poté je nasypeme do mísy a zalijeme vroucí vodou, ve které je ponecháme 2–3 minuty, následně zeleninu ochladíme pod proudem tekoucí studené vody nebo v ledové lázni.
  • Nakrájenou ředkev poté scedíme a necháme okapat.
  • Po úplném vychladnutí ji zamrazíme v sáčku či vhodné nádobě.

Další možnost představuje sterilizace. Ředkev můžete zavařit samostatně, ale výborně se kombinuje i s dalšími druhy zeleniny – např. mrkví, zelím či cibulí. Vyzkoušejte třeba následující recept na sterilovanou ředkev, která se bude hodit zejména v zimě jako prevence i léčba chřipky, kašle či nachlazení.

Krok 2

  • Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přidáme třtinový cukr, 2 lžičky soli a koření. Vše přivedeme k varu a posléze hrnec odstavíme z plotny.
  • Ředkve oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubo.
  • V míse nastrouhanou ředkev zasypeme 1 lžičkou soli a necháme ji chvíli odpočinout.
  • Přebytečnou tekutinu potom slijeme. 
  • Oloupaný česnek nakrájíme na plátky nebo malé kousky.
  • Vysterilizované skleničky naplníme nastrouhanou ředkví a sem tam vložíme plátek česneku (případně i chilli papričky nebo bylinky).
  • Nakonec zeleninu zalijeme dosud horkým nálevem, skleničky důkladně zavíčkujeme a ředkev poté zavaříme asi 25 minut při 90 °C. Necháme je vychladnout dnem vzhůru.

V neposlední řadě je možné si z ředkve připravit pickles (mléčně kvašenou zeleninu). Návod naleznete na následujícím odkazu: Jak připravit domácí pickles | recept na kvašenou zeleninu.

Skvělým přírodním prostředkem pro zlepšení zdraví je také čerstvě vylisovaná šťáva z černé ředkve, která mimo jiné oplývá detoxikačními účinky, zlepšuje stav jater a žlučníku, působí proti nespavosti a bolestem hlavy.

Šťáva smíchaná s medem pomáhá při léčbě kašle.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zpracovat-cernou-redkev.html