jaktak.cz

Jak upéct slaný koláč se zeleninou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Následující recept by se také mohl jmenovat „Slaná bublanina“. Na doporučení jsem vyzkoušela rychlé, slané jogurtové těsto. Pro jistotu jsem ho obložila podobně jako pizzu, abych v případě nejedlého výsledku zmátla vnoučata, která snědí vše, co ji aspoň vzdáleně připomíná. Proto berte úvodní fotografii pouze jako ilustrační, důležité je v tomto případě těsto, které si můžete obložit čímkoli podle chuti. 

Co je potřeba

Těsto:

  • velké balení bílého jogurtu
  • stejné množství polohrubé mouky
  • 1 balení kypřicího prášku na pečení
  • 2 celá vejce
  • 1 rovná lžička soli
  • obložení dle chuti a možností

Krok 1

Velký bílý jogurt vyšlehejte s dvěma celými vejci. V kelímku od jogurtu odměřte mouku, promíchejte ji s práškem na pečení a solí a přidejte do misky.

Krok 2

Těsto dobře promíchejte, aby v něm nezůstaly hrudky mouky, má podobnou hustotu jako těsto na bublaninu. Plech s vyšším okrajem potřete olejem a vysypejte strouhankou. Nalijte těsto a rozetřete ho stěrkou.

Krok 3

Rovnoměrně na celý povrch pokryjte ingrediencemi podle vlastního uvážení. Hodí se kousky šunky, zeleniny, hub a okořeňte třeba pepřem, paprikou nebo bylinkami. Byl mně doporučován kečup, ale nezkoušela jsem. Nakonec nahoru rozstrouhejte sýr na nudličky. Hodila by se i Niva.

Krok 4

Koláč vkládejte do trouby vyhřáté na 190 °C a pečte asi 40 minut. Čas je orientační, respektujte zkušenosti s vlastním spotřebičem. Podává se teplé i studené.

Těsto lze upéct i bez náplně a ještě teplé svinout do rolády. Roládu pak naplňte slanými nádivkami. Hodila by se tvarohovo šunková pěna, špenátová náplň, sýrová pěna.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-slany-kolac-se-zeleninou.html