jaktak.cz

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak upéct obrácený hruškový koláč s rozmarýnem | recept na rychlý a jednoduchý koláč z hrušek. Pokud máte k dispozici pár pevných hrušek a snítku čerstvého rozmarýnu, vyzkoušejte netradiční kombinaci těchto surovin v jednoduchém a chutném moučníku. Obrácený hruškový koláč s rozmarýnem budete mít hotový během chvíle. Rozmarýn dodá koláči nevšední příchuť citrusů a pryskyřice.

Co je potřeba

  • 30 g másla
  • 4 tvrdší hrušky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 1 lžička mleté skořice
  • snítka čerstvého rozmarýnu

Na těsto budeme potřebovat:

  • 3 vejce
  • 80 g třtinového cukru
  • 100 g másla (lze nahradit kokosovým či jiným rostlinným olejem)
  • 100 ml mléka
  • 200 – 220 g hladké špaldové mouky
  • 1 prášek do pečiva
  • špetku soli

 

Krok 1

Hrušky oloupeme, odstraníme z nich jádřince a nakrájíme je na tenké plátky.

Koláčovou formu vyložíme vlhkým pečicím papírem, přidáme na plátky pokrájené máslo a na ně poté naskládáme vrstvu hruškových plátků tak, aby bylo dno zcela pokryté. Nakonec jejich povrch posypeme třtinovým cukrem, mletou skořicí a nasekaným čerstvým rozmarýnem.

Hrušky vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme je asi 10 minut.

Krok 2

Mezitím připravíme následujícím způsobem těsto: Vejce ušleháme s třtinovým cukrem do pěny, přilijeme rozehřáté máslo (nebo olej) a mléko, a vše promícháme. Následně do těsta vmícháme špetku soli a hladkou špaldovou mouku smíchanou s práškem do pečiva.

Krok 3

Upečené hrušky zalijeme připraveným těstem, které na ně rovnoměrně rozetřeme. Koláč vrátíme do trouby a pečeme jej asi 20 minut do zezlátnutí.

Krok 4

Nakonec koláč necháme mírně zchladnout a poté jej obrátíme.

Vychladlý obrácený hruškový koláč podáváme samotný, případně s trochou oslazeného tvarohu či zakysané smetany, posypaný mletou skořicí a dozdobený snítkou čerstvého rozmarýnu. Před podáváním je možné koláč přelít medem či sirupem.

K oslazení hrušek lze použít také med, případně BIO vanilkový či skořicový cukr.

Rozmarýn lze nahradit mátou, meduňkou nebo jinou vhodnou bylinkou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-obraceny-hruskovy-kolac-s-rozmarynem.html