jaktak.cz

Jak zapéct květák s paprikou a rajčaty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak zapéct květák s paprikou a rajčaty | recept z podzimní zeleniny. S podzimem se v obchodech začíná objevovat levnější květák. Využijte toho a my vám v našem článku poradíme, jak si z něj připravit lehký zeleninový oběd. Při nákupu vybírejte květák s pevnými bílými růžicemi, bez známek poškození a hniloby. Květák můžete krátce skladovat při teplotě 5 °C, pro delší uchování je vhodné zmrazení.

Co je potřeba

  • 1 větší květák
  • 4 barevné papriky
  • 3–4 rajčata
  • 80 g másla
  • 150 ml mléka
  • 2 vejce
  • sůl
  • mletý pepř
  • 100 g strouhaného sýra

Krok 1

Květák očistěte, rozeberte na růžičky a opláchněte vodou. Do hrnce dejte vařit osolenou vodu a jakmile začne vřít, vhoďte do hrnce připravený květák. Uvařte ho do poloměkka. Pak sceďte a rozsekejte na menší části.

Krok 2

Papriky a rajčata omyjte. Z paprik odstraňte semeníky a nakrájejte je na proužky, rajčata na kousky. Mléko, vejce, sůl a pepř v misce prošlehejte a přidejte květák.

Krok 3

Zapékací misku vymažte polovinou dávky másla a  rozetřete do ní polovinu květákové směsi. Na květák rozprostřete papriku a překryjte zbytkem květáku, mléka a vajec. Povrch pokryjte kousky rajčat a vše posypte strouhaným sýrem a zbylým tukem, pokrájeným na vločky.

Krok 4

Vložte do vyhřáté trouby a zapečte při 190 °C. Sýr na povrchu se roztaví a zezlátne. Podávejte bez přílohy nebo s vařenými brambory.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-zapect-kvetak-s-paprikou-rajcaty.html