jaktak.cz

Jak krmit slepice v zimě

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak krmit slepice v zimě | návod. Aby slepice nesly i v zimě, vyžadují nejen zajištění přiměřeného tepla a světla, ale také kvalitní stravu. Tipy, jak slepice v chladném období krmit, abyste podpořili snůšku vajec i zdraví vašich nosnic, naleznete v dalších krocích.

Co je potřeba

Viz další kroky

Krok 1

V zimním období mají slepice kvůli nepříznivým podmínkám jako je chlad a vlhko, zvýšený výdej energie, tudíž je třeba jim energii náležitě doplnit.

Někteří chovatelé se spoléhají na kompletní krmné směsi. Základ jídelníčku však může tvořit i samostatný kukuřičný nebo pšeničný šrot, jenž lze smíchat např. s namletými naklíčenými luštěninami, slunečnicovými semínky, vařenou krmnou řepou či mrkví (případně vařenými brambory v omezeném množství).

Krok 2

Celá obilná zrna tvoří další nedílnou součást potravy (nejčastěji pšenice či ječmen) – podáváme je v suchém i naklíčeném stavu. Zejména v zimě klíčky poslouží jako cenný zdroj vitamínů a minerálů, naklíčené obilí je navíc lépe stravitelné. V zimním období je taktéž velmi vhodné večerní podávání celých zrn kukuřice - ať už vařených či syrových. Slepice je budou trávit celou noc a snáze se zahřejí.

Krok 3

Součást jídelníčku by měly tvořit i živočišné bílkoviny (např. zbytky masa, drcené kosti, syrovátku, krmné mléko, apod.). Z kuchyňských zbytků slepice dále ocení zeleninové natě, zbylé vařené brambory, slupky a jádřince z jablek (případně i celá jablka), namočené staré pečivo (ne plesnivé), vaječné skořápky, vařené těstoviny či rýži, apod.

Krok 4

Pokud jste v létě nelenili a nasušili jste si kopřivy do zásoby, slepice vám budou jistě vděčné. Konzumace této léčivky jim prospěje a dodá jim vlákninu, bílkoviny, vitamíny, minerály a další cenné látky.

Nezbytností je také zajištění dostatku pitné vody. V zimě je třeba dávat pozor, aby nezamrzala.

Pokud nepoužíváte kompletní krmnou směs, je vhodné v zimě (kdy slepice většinou nemají dostatek zelené píce získané ve výběhu), přidat i směs doplňkových látek.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-krmit-slepice-v-zime.html