jaktak.cz

Jak usmažit grundle | recept na smažené rybičky

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak usmažit grundle | recept na smažené malé rybky grundle. Na dovolené u moře jsme si často objednávali smažené obalované sardinky. Letos jsme zůstali doma a na tuto pochoutku jen vzpomínali. Čerstvé nebo mražené sardinky nejsou u nás příliš často ke koupi. Nedávno jsem objevila v obchodě směs malých rybek s názvem grundle za příznivou cenu. Připravila jsem je jednoduše podle následujícího receptu. Ke stejné chuti (nebo velmi podobné) chyběl jen čerstvý vzduch a vítr od moře. 

Co je potřeba

  • drobné ryby (sardinky, prodávané mražené grundle)
  • olivový olej na smažení
  • hladká mouka na obalení
  • koření podle vlastního uvážení
  • sůl

Čerstvé rybky vyperte ve vodě a nechte okapat. Jestliže vám vadí zápach (vůně) rybiny, vyperte je v mléce nebo vodě s citronem či octem. Ryby mražené se mohou obalovat rovnou, bez rozmražení. Rybky se nechávají vcelku, neodstraňuje se hlava ani vnitřnosti.

Krok 1

Připravte si směs na obalování. Základem je hladká mouka, do které přidáte koření podle vlastního uvážení. Hodí se sladká paprika, sušený česnek, mletý pepř, nebo předem namíchané prodávané koření na ryby. Sůl se nepřidává, solí se až usmažené ryby. Vše dobře promíchejte dohromady, aby se koření rovnoměrně rozložilo.

Krok 2

Rybky obalujte po několika kouscích tak, že je vložíte do obalovací směsi a lehce s nimi pohazujete. Obalené ihned vkládejte do rozpáleného olivového oleje. Nenechávejte obalené ryby dlouho ležet, mají tendenci vlhnout a pak obal při smažení odpadává. 

Krok 3

Ryby se smaží ve vyšší vrstvě oleje a během smažení je promíchejte, aby byly ze všech stran dozlatova opečené. Nesmažte jich najednou moc, ryby musejí v oleji plavat a měly by být hotové během několika minut, 4–5 minut je dostačujících. Po vyjmutí nechte odsát na papírovém ubrousku přebytečný tuk. Před podáváním osolte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-usmazit-grundle-recept-na-smazene-rybicky.html