jaktak.cz

Jak uvařit polévku z růžičkové kapusty

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak uvařit polévku z růžičkové kapusty | recept na kapustovou polévku. Růžičková kapusta byla v kuchyni dlouho opomíjená, byla většinou jen součástí polévkové zeleninové směsi. Poslední dobou je tato zelenina stále více a více oblíbená a to i samotná, např. jako příloha k masu.

Kapusta je bohatá na vitamin C, vápník, hořčík, sodík a fosfor. Obsahuje i velký podíl vlákniny a bílkovin. Do jídelníčku bychom ji měli zařazovat častěji, než je u nás zvykem.  Aby si kapusta při vaření uchovala krásnou zelenou barvu, neměla by se vařit v zakryté nádobě, stačí ji nechat trochu pootevřenou. Co takhle pro začátek vyzkoušet polévku podle našeho článku?

Co je potřeba

  • 350 g růžičkové kapusty
  • 1 l kuřecího vývaru
  • 250 ml zakysané smetany
  • 1 žloutek
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • špetka muškátového oříšku

Krok 1

Růžičkovou kapustu očistěte, skrojte košťál a odstraňte poškozené svrchní listy a omyjte. Zalijte ji kuřecím vývarem a uvařte téměř doměkka. Kuřecí vývar může být i z kostky, popřípadě lze nahradit vývarem ze zeleniny. Opravdu použijte vývar, jen z vody by polévka nebyla tak chutná.

Krok 2

Jakmile jsou kapustové růžičky uvařené na skus, několik jich vyjměte a odložte stranou. Zbytek dobře rozmixujte. Přidejte pepř, špetku strouhaného muškátového oříšku a podle potřeby případně dosolte. Nechte přejít varem a polévku odstavte.

Krok 3

Do smetany rozmíchejte žloutek a směs přidejte do polévky. Polévka musí být ještě horká, ale nesmí vařit, smetana by se srazila. Vraťte zpět do hrnce odložené kapustičky, prohřejte a můžete podávat. Do talíře můžete přidat kostičky osmažené žemle.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-polevku-z-ruzickove-kapusty.html