jaktak.cz

Jak udělat pomazánku z bedel, Nivy a tvarohu

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udělat pomazánku z bedel, Nivy a tvarohu | recept. Dnešní článek vychází takzvaně na poslední chvíli, dokud je ještě možnost nasbírat si čerstvé houby. Letos se mimořádně daří bedlám, když budete mít štěstí, během malé chvilky nasbíráte košík. Tato houba je výborná smažená v trojobalu jako řízek, opražená na sádle jako houbové škvarky nebo se klobouky zapékají s různými druhy náplně. Také pomazánka podle následujícího receptu stojí za ochutnání. Pokud vám zachutná, v další houbařské sezoně lze bedly nahradit Muchomůrkou růžovkou (masákem).

Co je potřeba

  • 300 g klobouků bedel
  • 250 g měkkého tvarohu
  • 150–200 g Nivy
  • 1 středně velkou cibuli
  • 100 g másla
  • hrst posekané petrželové natě
  • sůl
  • mletý černý pepř
  • 2 červené nebo žluté papriky

Krok 1

Klobouky hub očistěte, nakrájejte nebo natrhejte (jde to lépe rukou než nožem) na menší kousky, vložte je do pánve a přidejte několik lžic vody. Zakryjte poklicí, uveďte do varu a jakmile houby pustí vodu, nádobu odkryjte. Za občasného promíchání nechte veškerou tekutinu z hub odpařit.

Jakmile na pánvi zůstanou jen houby, přidejte k nim drobně pokrájenou cibuli, část másla a osmahněte. Směs před dalším zpracováním nechte dobře vychladnout.

Krok 2

Nivu rozstrouhejte na nudličky a utřete se změklým máslem a tvarohem. Na pomazánku se dobře hodí tvaroh ve vaničce, dobře se rozetře a netvoří se hrudky.

Krok 3

Barevnou papriku pokrájejte na velmi drobné kostičky. Na barvě papriky nezáleží, mohou být i různobarevné, volba je na vás. Petrželovou nať také nasekejte a zeleninu přidejte do utřené hmoty. Promíchejte vše dohromady.

Krok 4

Nakonec do pomazánky vmíchejte studené houby s cibulí, okořeňte mletým pepřem a případně dosolte. Pomazánka se podává s pečivem.

Chcete-li pomazánku ještě více „vytunit“, doporučuji přimíchat několik mletých jader vlašských ořechů.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-pomazanku-z-bedel-nivy-tvarohu.html