jaktak.cz

Jak upéct sušenky z kakaového těsta | recept na vánoční cukroví

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct sušenky z kakaového těsta | recept na kakaové vánoční cukroví. Křehké sušenky z kakaového těsta se hodí k rychlému pohoštění (mohou být napečené v zásobě), ale svým neobvyklým tvarem ozvláštní i sortiment klasického vánočního cukroví.

Velikost jednotlivých kousků je přímo úměrná velikosti vykrajovačky. Předem si vyzkoušejte na kousku těsta, jak velkou formičku použijete. Růžičku můžete umotat i z více než 3 kusů koleček, záleží jen na vás, jak s receptem naložíte. Růžičky při pečení dobře drží tvar, pokud přece jen máte strach, zpevněte je ve spodní části párátkem a to po upečení vytáhnete. Opravdu to ale není nutné, cukroví se povede napoprvé.

Co je potřeba

  • 290 g hladké mouky
  • 30 g tmavého kakaa
  • 1 celé vejce
  • 150 g másla
  • 120 g moučkového cukru
  • kůra z poloviny citronu

Krok 1

Mouku prosejte s kakaem, moučkovým cukrem a jemně strouhanou citronovou kůrou. Uprostřed utvořte důlek, do kterého vyklepněte vajíčko. Přidejte na kousky nakrájené měkké máslo a vypracujte těsto. Zabalte ho do folie a nechte v chladu alespoň 2 hodiny odpočívat. Těsto si můžete připravit i večer před plánovaným pečením. 

Krok 2

Odpočinuté těsto rozdělte na menší části. Lépe se pracuje se ztuhlým těstem, proto raději zpracovávejte vždy jen část a zbytek ponechte v chladu.

Těsto vyválejte na plát o síle asi 3 mm, můžete ho podle potřeby podsypávat moukou. Tvořítkem vykrájejte kolečka a skládejte je po 3 kusech tak, aby se částečně překrývaly viz obrázek.

Krok 3

Řadu koleček sviňte jako roládu a v polovině překrojte ostrým nožem. Rovnou plochou každý kousek položte na podložku (plech) a vytvarujte horní část do podoby okvětních plátků růže. Jednotlivé růžičky naskládejte na plech vyložený papírem na pečení.

Vkládejte do vyhřáté trouby o teplotě 170 °C a upečte. Doba pečení se odvíjí podle velikosti sušenek, vyzkoušejte nejprve na zkoušku několik kousků.

Krok 4

Upečené sušenky nechte vychladnout na mřížce a poté uskladněte v uzavíratelné nádobě. Před podáváním je poprašte moučkovým cukrem.

Hotové růžičky je možné spojovat s lineckým kolečkem potřeným pikantním džemem. 

A ještě pro jistotu dodávám, že cukroví není nic pro ty, co si potrpí na přísně stejné tvary. Jsou to růžičky a v zahradě také nenajdete dva totožné květy. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-susenky-z-kakaoveho-testa-recept-na-vanocni-cukrovi.html