jaktak.cz

Jak si doma udělat pomazánku z jedlých kaštanů s čokoládou

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jedlé kaštany mají  specifickou chuť, která ne každému „sedne“. Vzpomínám si, jak jsem s velkou chutí poprvé ochutnala pečené kaštany na vánočním trhu a bylo to velké zklamání. Přesto jsem tyto plody postupem času vzala na milost, ale jen jako součást cukrovinek. Kaštany v kuchyni hodně využívají i na sousedním Slovensku, jejich kaštanové vánoční cukroví nemá chybu. Chci se s vámi podělit o recept, který můžete vyzkoušet právě teď, kdy jsou čerstvé kaštany na trhu.

Co je potřeba

  • 250 g vařených jedlých kaštanů
  • 200 g cukru 
  • 200 ml vody
  • 100 g čokolády min. 50% kakao

Krok 1

Kaštany, pokud nekoupíte již hotové předvařené, musíte nejprve uvařit. Vložte je do hrnce se širším dnem a zalijte vodou tak, aby byly všechny ponořené. Přiveďte vodu do varu a na mírném ohni kaštany vařte 20 minut.

Poté odstavte, vodu nevylévejte, nechte stát 5 minut a kaštany oloupejte. Z vody vyndejte vždy jen takové množství, abyste je stihli oloupat horké. Odstaňte vrchní tuhou skořápku i vnitřní hnědou slupku. Vychladlé kaštany se špatně loupou, podle potřeby je můžete přihřát. 

Krok 2

Kaštany umelte nebo umixujte. Hrubost mletí zvolte podle sebe, někdo raději hladkou pastu, já dávám přednost hruběji mixované. Mleté kaštany promíchejte s moučkovým cukrem. 

Krok 3

Zalijte odměřeným množstvím vody a za stálého míchání zahřívejte, směs musí zhoustnout. Míchání je důležité hlavně ke konci, směs se ráda připaluje.

Krok 4

Jakmile je směs hustá a při míchání za vařečkou zůstává cestička, je čas na další krok. Nalámejte vysokoprocentní čokoládu na menší kousky, vložte ji do horké kaše a míchejte, dokud se vše nespojí dohromady.

Takto jste získali základní hmotu, kterou můžete ihned naplnit do sklenic a uzavřít víčkem. Pastu uchovávejte v chladu.

Krok 5

Kaštanovou pomazánku můžete mazat na palačinky, cukroví a toasty. Podle potřeby směs můžete dochutit vanilkou, rumem, kávou nebo skořicí a zašlehat do změklého másla. Výsledkem bude vynikající krém na dorty nebo řezy. 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-doma-udelat-pomazanku-z-jedlych-kastanu-s-cokoladou.html