jaktak.cz

Jak upéct kolečka z tmavé žitné mouky | recept na linecké vánoční cukroví

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct kolečka z tmavé žitné mouky | recept na linecké vánoční cukroví. Linecké cukroví ze žitné mouky má specifickou chuť. Žitná mouka je sladší než pšeničná a chutná lehce oříškově. Do těsta lze použít  máslo, vyzkoušela jsem Heru, s ní se těsto zpracovává trochu hůře, ale šlo to i bez přidání žloutku navíc. Pokud nemáte zdravotní potíže při kterých musíte vyloučit ze stravy mléčnou bílkovinu, doporučuji (ale pouze pro snadnější práci) Heru nahradit máslem. 

Co je potřeba

  • 200 g tmavé žitné mouky
  • 100 g Hery
  • 50 g moučkového cukru
  • 1 žloutek
  • kůra z poloviny citronu
  • bílek na potření
  • marmeláda na slepování

Krok 1

Mouku a cukr prosejte, do důlku uprostřed přidejte žloutek a nakonec tuk. Těsto musíte vypracovat rychle, tuk se nesmí příliš roztéct, a proto ho nastrouhejte tuhý rovnou z chladničky. Vznikne tužší těsto. Pokud by se vám nechtělo spojit, je možné přidat žloutek navíc. 

 

Krok 2

S těstem můžete pracovat okamžitě. Doporučuji vyvalovat a vykrajovat vždy po menších částech a zbytek těsta zabalit a uložit v chladu. Při válení podsypávejte malým množstvím mouky nebo vyvalujte na nepřilnavé podložce přes papír na pečení. Aby byly všechny kousky stejně vysoké, rozvalujte je mezi dvěma špejlemi.

Krok 3

Vykrajujte libovolné tvary a přeneste je na pečicí papír umístěný na plechu. Těsto se při pečení nerozbíhá, jednotlivé kousky nemusí být od sebe daleko.

Krok 4

Linecké pečivo hezky vypadá, když se slepuje plný kousek s tvarem, který má uprostřed výkroj. Pečte každý tvar zvlášť na plechu. Kousky s otvorem pro lesklý vzhled před pečením potřete bílkem. Pokud je u vás zvykem linecké cukrovat, můžete potírání vynechat.

Plechy s cukrovím vkládejte do předem vytopené trouby a pečte asi 10 minut při 180 °C. Čas je orientační!

Krok 5

Vychladlé cukroví slepujte pikantní marmeládou a uložte do krabic. Marmeládu můžete dochutit podle svého uvážení např. rumem, citronovou šťávou nebo skořicí. Vhodná je i trvanlivá náplň z mletých piškotů zvlhčených rumem a promíchaných s marmeládou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-kolecka-z-tmave-zitne-mouky-recept-na-linecke-vanocni-cukrovi.html