jaktak.cz

Jak upéct turecké kokosové cukroví | recept na netradiční vánoční cukroví

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct turecké kokosové cukroví | recept na netradiční vánoční cukroví. Recept je původem turecký, není to klasické vánoční cukroví, ale když se trochu poupraví velikost, rozhodně si zaslouží být jedním z druhů vánočního cukroví servírovaného na vánočním stole. Příprava je velmi jednoduchá a rychlá, výsledek je sladký tak akorát, křehoučký a voňavý kokosem. Pokud máte malé děti, mohou vám při modelování kuliček asistovat. Nemohou nic pokazit a určitě budou mít radost ze společné zábavy.

Co je potřeba

  • 250 g másla
  • 170 g moučkového cukru
  • 450 g hladké mouky
  • 1 kypřicí prášek na pečení
  • 2 vejce
  • strouhaný kokos na obalování

Krok 1

Promíchejte mouku, moučkový cukr a prášek do pečiva. Vychlazené máslo nastrouhejte na nudličky a vytvořte „drobenku“.

Krok 2

Rozklepněte vejce a oddělte žloutky od bílků. Bílky prozatím odložte a žloutky přidejte do misky. Vypracujte těsto, chce to trochu síly, musí vzniknout elastické nelepivé těsto.

Krok 3

Z těsta odebírejte malé kousky a v dlaních tvořte kuličky velikosti vlašského ořechu. Pokud chcete cukroví menší, doporučuji nejprve několik různě velkých kuliček upéct, abyste snáze odhadli potřebnou velikost. Kuličky se během pečení zploští do tvaru kokosek.

Krok 4

Vyzkoušela jsem do těsta zabalit rozinku namočenou v rumu. V původním receptu nic takového není uvedeno, podle mě to cukroví vylepší. Kuličku rozmáčkněte mezi prsty na placičku, položte rozinku a zabalte. Jde to snadno. Záleží na vás, zda to vyzkoušíte.

Krok 5

Odložené bílky našlehejte do řídké pěny a kuličky v ní obalte. Kuličky musí být mokré ze všech stran, aby se na ně dobře přichytil strouhaný kokos. Rychle vám půjde práce od ruky, když kokos dáte do krabičky s víkem, přidáte kuličky a krabicí pořádně zatřesete.

Krok 6

Kuličky se při pečení roztečou, proto je nedávejte příliš blízko vedle sebe. Plech vyložte papírem na pečení, ušetříte si práci s jeho mytím. Není to ale nutné, cukroví se nepřipaluje a jde z plechu lehce sejmout. Pečte při 180 °C po dobu 15–20 minut. Povrch zezlátne a rozpraská. Podle vlastního uvážení ozdobte čokoládou.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-turecke-kokosove-cukrovi-recept-na-netradicni-vanocni-cukrovi.html