jaktak.cz

Jak upéct vánočku kynutou přes noc | recept na vánočku vhodný i pro diabetiky

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct vánočku kynutou přes noc (i pro diabetiky) | recept na vánočku, která se povede. Vánočka k tradičním českým Vánocům neodmyslitelně patří. Upéct vánočku tak, aby se povedla, není zrovna snadné. Nenechte se odradit neúspěchem. Každý další pokus je lepší a nakonec se dopracujete k tomu, že vánočka bude nejenom výborná na chuť, ale i krásná na pohled.

Letos jsem se nechala inspirovat a zadělala těsto na noc. Vánočka je moc dobrá a s těstem se skvěle pracovalo. Při pečení si udržela tvar a nepopraskala. Protože nepoužívám cukr, nahradila jsem ho xylitolem, i tento pokus se povedl. Jsem přesvědčená, že podle následujícího postupu se vánočka povede každému.

Co je potřeba

  • 300 g polohrubé mouky
  • 200 g hladké mouky
  • 120 g moučkového cukru ( diabetici přidají 80 g xylitolu místo cukru)
  • 120 g rozpuštěného másla
  • 3 žloutky
  • 30 g čerstvého droždí
  • 250 ml vlažného mléka
  • špetka soli
  • kůra z poloviny citronu
  • špetka muškátového oříšku
  • hrst mandlí
  • hrst namočených rozinek v rumu
  • bílek na potření

Krok 1

Ve vlažném mléce, do kterého jste přidali lžičku cukru z odváženého množství, rozmíchejte droždí a nechte na teplém místě vzejít kvásek. Rozpusťte máslo a nechce ho zchladnout, musí zůstat v tekutém stavu.

Všechny sypké suroviny smíchejte dohromady, přidejte žloutky, vzešlý kvásek a máslo. Vypracujte tužší těsto. Je možné, že budete muset přidat trochu mouky navíc. Práci vám usnadní kuchyňský robot, pokud těsto zaděláváte ručně, chce to trochu trpělivosti.

Krok 2

Mísu s těstem přikryjte folií a nechte přes noc v chladničce. Těsto může kynout od 20:00 do 9:00 ráno, mám to vyzkoušené. 

Krok 3

Druhý den těsto rozdělte na kousky a z nich vyválejte válečky. Jejich počet se odvíjí od toho, z kolika pramenů vánočku pletete. Mně se nejvíce osvědčila vánočka upletená z 9 pramenů. Aby byl výsledek co nejlepší, jednotlivé kousky odvažte, aby byly stejné. Při vyvalování můžete těsto velmi mírně podsypat moukou. Vánočku pletu způsobem, který popisuji níže.

Krok 4

Čtyři válečky položte vedle sebe a jejich konec spojte. Prameny střídavě překládejte, podívejte se na návody na internetu, je to snadné. Pak do středu přimáčkněte váleček na těsto, abyste vytvořili malou prohlubeň (na další patro) a potřete ji zpěněným bílkem, aby se vrstvy dobře spojily. Posypte částí krájených mandlí a namočených rozinek.

Krok 5

Další patro upleťte ze tří pramenů technikou, jakou se zaplétají copy z vlasů. To zvládne opravdu každý i bez návodu. Cop položte do prohlubně, potřete bílkem a posypte mandlemi a rozinkami.

Krok 6

Nakonec zbývající válečky smotejte dohromady a položte na cop. Oba konce vánočky založte pod sebe tak, aby  konce jednotlivých pramenů nebyly vidět. Vánočku nechte asi půl hodiny odpočinout, pak celý povrch potřete bílkem a posypte zbývajícími rozinkami a mandlemi. Vánočku pečte na plechu vyloženém papírem na pečení nebo plech potřete máslem. 

Krok 7

Troubu na pečení si musíte předem vyhřát na potřebnou teplotu. Vánočku vkládejte do trouby vyhřáté na 170 °C a nechte 10 minut zapéci. Pak snižte teplotu na 160 °C a dopékejte. Tyto teploty jsou pro troubu s ventilátorem, trouba se spodním a horním ohřevem by měla být asi o 20 °C teplejší.

Vánočka se peče asi 40 minut, čas je orientační! Přizpůsobte dobu podle zkušeností s vaším spotřebičem. Zkuste zapíchnout do těsta špejli, po vytažení musí zůstat suchá. Upečenou vánočku nechte důkladně vychladnout a teprve potom krájejte.

Citronovou kůru můžete nahradit kůrou z pomeranče. K rozinkám a mandlím se mohou přidat i nalámané kousky čokolády.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-vanocku-kynutou-pres-noc-recept-na-vanocku-vhodny-i-pro-diabetiky.html