jaktak.cz

Jak upéct závin s ovocem | recept na ovocný závin

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct závin s ovocem | recept na vynikající ovocný závin. S nostalgií vzpomínám na „štrúdlové“ těsto mojí mamky. Zadělávala ho od oka a pamatuji se jen, že dávala do směsi ocet. Bylo to jednoduché těsto, které ihned rozvalovala – těsto nebylo tažené. Jak už to většinou bývá, na recept už se není koho zeptat. Ve snaze najít ten pravý sbírám recepty na záviny a  mám uschováno mnoho různých předpisů. Naposledy jsem vyzkoušela tento, a i když to stále není on, musím uznat, že je vynikající. Těsta je hodně, vystačí na 6 kusů závinu. Většinou upeču polovinu hned a druhou část těsta schovám do mrazničky na později.

Co je potřeba

  • 800 g hladké mouky
  • 500 g tuku Omega
  • 1/2 lžičky soli
  • 3 vejce
  • 200 ml mléka
  • náplň podle chuti např. jablka, meruňky, višně…

Krok 1

Do větší misky prosejte mouku a sůl. Studenou (z chladničky) Omegu rozstrouhejte na hrubší nudličky a průběžně prohazujte moukou. Nakonec vše promíchejte tak, aby byl tuk (zhruba) rovnoměrně promíchaný.

Krok 2

Do důlku, utvořeném ve směsi mouky a tuku, rozbijte vejce. Zapracujte je nejprve nožem, pak promněte rukama, přilijte studené mléko a vypracujte těsto. Chce to trochu síly a času, než se ingredience spojí. Mně se osvědčilo hníst těsto v misce na nízkém stolku, abych se mohla opřít do misky co největší sílou pomocí vlastní hmotnosti. Těsto nechte odpočinout v chladu a připravte si náplň.

Krok 3

Těsto rozdělte na šest stejně velkých dílů. Já je vážím, ale není to nutné. Každý díl rozválejte na nepřilnavé podložce. Těsto se nelepí, není nutné ho podsypávat moukou. Záviny pokládám na plech o vnitřních rozměrech 39x32 cm, vždy 3 kusy vedle sebe.

Krok 4

Závin jsem plnila tenkými plátky jablek a posekanými sušenými švestkami, předem naloženými v rumu. Nesladíme, jablka jsou sladká dostatečně a závin se ještě cukruje před podáváním. Rozválený plát posypte nasucho opraženou strouhankou, mletými ořechy nebo strouhaným kokosem podle vlastního uvážení.

Do středu navršte jablka, posypte mletou skořicí a závin zabalte. Nerolujte, jen konce přehněte přes sebe. Na plech závin položte spojem dolů. Když je k dispozici jiné ovoce, můžete zkusit meruňky, třešně nebo višně. Tyto druhy se hodí i kompotované.

Krok 5

Závin propíchejte na několika místech, aby mohla unikat při pečení pára a těsto se nepotrhalo. Před vložením do trouby povrch potřete vodou. Pečte při 200 °C v elektrické troubě, při použití horkovzduchu teplotu snižte asi o 20 °C.

Krok 6

Správně upečený závin má zlatohnědou barvu. Po upečení ho sejměte z plechu a nechte vychladnout na mřížce. Před podáváním posypte moučkovým cukrem.

Krok 7

Těsto se dobře mrazí a můžete ho mít připravené v mrazničce pro jinou příležitost. Těsto rozválejte, položte na papír na pečení a i s ním ho zarolujte. Pak uskladněte. Před použitím nechte těsto povolit a přejeďte válečkem. Spojí se případné popraskané záhyby. Dále pokračujte obvyklým způsobem.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zavin-s-ovocem-recept-na-ovocny-zavin.html