jaktak.cz

Jak připravit rybu se zeleninou a pečenými brambory

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit rybu se zeleninou a pečenými brambory | recept. Dnešní článek nabízí tip, jak připravit lehký oběd nebo večeři. Začátek nového roku je u mě pravidelně ve znamení (marného) boje s nadbytečnými kilogramy. Pečení vánočního cukroví a následná konzumace se bohužel negativně projeví na hmotnosti a v lednu se snažím, v souladu s předsevzetím, vařit a hlavně jíst zdravě. Proto dnešní článek není žádné složité vaření, jen nápad, jak snadno uvařit zdravé a dobře chutnající jídlo.

Co je potřeba

  • plátky ryby (tuňák, losos, treska)
  • brambory
  • směs zeleniny dle vlastního uvážení
  • bílý jogurt
  • čerstvý kopr
  • sůl
  • přepuštěné máslo nebo olej
  • citronová šťáva

Krok 1

Rybí plátky pokapejte citronovou šťávou a nechte chvilku odležet. Rybu nesolte, solí se až po tepelné úpravě.

Brambory oloupejte, pokrájejte je na kousky, zakápněte olejem nebo přidejte kousek másla. Promíchejte se solí a narovnejte do pekáče vyloženého papírem na pečení. Papír není nutné použít, ale když ho dáte, brambory se nepřilepí a ušetříte si práci s mytím. Brambory upečte při vyšší teplotě dozlatova. Občas je promíchejte.

Krok 2

V pánvi nechte rozehřát ghí nebo olej v malém množství. Nepoužívejte obyčejné máslo, přepalovalo by se. Nemáte-li ghí, vezměte raději olej.

Krok 3

Na tuk vložte směs krájené zeleniny. Druhy si namíchejte podle své chuti. Zeleninu krátce osmahněte, podlijte malým množstvím vody a pod pokličkou duste do poloměkka. Před dokončením zeleninu osolte. Nesmí se rozvařit, musí zůstat křupavá.

Lze využít i hotové mražené zeleninové směsi. Ale pozor, obrázek na obalu často slibuje úplně jiný poměr druhů než ve skutečnosti obsahuje. Mraženou zeleninu nepodlévejte, není to třeba.

Krok 4

Do bílého jogurtu rozmíchejte koprovou nať a sůl. Jogurt bývá dost kyselý, někdy je třeba trochu cukru nebo sladidla. Nemáte-li kopr v oblibě, zvolte jinou bylinku.

Lososa začněte opékat až nakonec. Plátky osušte papírovým ubrouskem od přebytečné šťávy a položte je na zbytek rozpáleného tuku, který jste scedili ze zeleniny. Opečte z obou stran. Opečenou rybu osolte. Na talíř servírujte opečené brambory, zeleninu s plátkem ryby a jogurtový dressing.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-rybu-se-zeleninou-pecenymi-brambory.html