jaktak.cz

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak na domácí zázvorové pastilky proti kašli | recept na domácí pastilky. Zima, plískanice, mráz, sníh jsou klasickým znakem zimního období. Právě v tomto období je nachlazení nasnadě. Proč tedy doma nemít sladký lék na kašel a posílení imunity v podobě zázvorových pastilek proti kašli? Zázvor, cukr, citron a med – to vše společně v jednom bonbonu Vám toto zdravé a léčivé mlsání zajistí.

Co je potřeba

Uvedené množství je přibližně na 50-60 menších pastilek.

  • 180 g krupicového cukru
  • 90 ml vody
  • 1 lžíce medu
  • ½ citronu – šťáva
  • 2 cm zázvoru
  • moučkový cukr na obalení

Krok 1

Připravte si med, krupicový cukr, vodu, šťávu z ½ citronu a oloupaný, najemno nastrouhaný zázvor. Vše vsypte či vlijte do pánve.

Krok 2

Vařte za stálého míchání na středním plameni cca 20 minut, dokud směs nezhoustne a nezhnědne. Správnou hustotu poznáme, když trochu směsi lžičkou kápnete do sklenice se studenou vodou. Pokud směs ztvrdne, je již dostatečně svařená, pokud se ještě táhne, pokračujte ve vaření.

Krok 3

Hotovou směs čajovou lžičkou kapejte na plech vyložený pečícím papírem a tvořte kulaté pastilky. Pracujte rychle, směs ihned tuhne a houstne.  A to i na pánvi!

Pokud Vám směs v pánvi během tvoření pastilek až příliš zhoustne, dejte pánev zpět na plotnu, na mírný plamen. Směs se opět povolí a zvláční.

Krok 4

Po vychladnutí a ztuhnutí obalte pastilky v moučkovém cukru, aby se neslepovaly.

Krok 5

Takto připravené pastilky uložte do suché sklenice, či plechové krabičky a pak už můžete směle mlsáním podporovat imunitu.

Upozorňuji, že směs je velice horká a opravdu rychle houstne a tuhne i na pánvi. Po dotvoření poslední pastilky budete mít zřejmě pánev a lžičku potřísněné zaschlou a ztuhlou směsí. Nepropadejte panice! Do pánve ihned nalijte teplou vodu a přiveďte k varu. Chvilku za stálého míchání vařte, zatuhlé části povolí a pánev bude opět v původním stavu.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-na-domaci-zazvorove-pastilky-proti-kasli.html