jaktak.cz

Jak upéct bramborový makovec

Složitost: Mírný
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct bramborový makovec | recept na makovec z vláčného těsta s přídavkem brambor. Makovec podle následujícího receptu má několik výhod – do těsta se nepřidává žádný tuk, díky přídavku brambor zůstává dlouho po upečení vláčný a cukr lze zaměnit za sladidlo vhodné pro diabetiky. Vyzkoušela jsem práškovou stevii, fruktózu a březový cukr (xylitol). Pokud jste diabetici, řiďte se podle doporučení vašeho lékaře a volte sladidlo pro vás nejvhodnější. Makovec by šlo upéct i zcela bez sladidel. Sladkou chuť mu můžete dodat polevou z hodně zralého sladkého ovoce.

Co je potřeba

  • 100 g pšeničné hrubé krupice
  • 100 g cukru (80 g xylitolu)
  • 200 g mletého máku
  • 250 g vařených brambor
  • 1 kypřicí prášek na pečení
  • lžička skořice
  • kůra z poloviny citronu
  • polovina lžičky mletého hřebíčku
  • 1 žloutek
  • 2 bílky (sníh)
  • 125–150 ml mléka
  • marmeláda nebo povidla na promazání

Krok 1

Odváženou hrubou krupici zalijte 125 ml horkého mléka a nechte 15 minut stát. Krupice vstřebá veškerou tekutinu.

Krok 2

Uvařené brambory z předešlého dne rozstrouhejte najemno.

Krok 3

Do misky ke krupici přidejte cukr, strouhanou kůru z citronu, koření a žloutek. Chvilku míchejte a do vzniklé hmoty zapracujte nastrouhané brambory.

Krok 4

Po důkladném promíchání přidejte mletý mák. Může se stát, že hmota bude příliš hustá, v tom případě ji zřeďte zbytkem odměřeného (25 ml) mléka.

Krok 5

Nakonec ušlehejte pevný sníh ze dvou bílků a zapravte ho do těsta. Těsto rozetřete do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Povrch uhlaďte stěrkou.

Krok 6

Upečte ve vyhřáté troubě při 180 °C. Upečený moučník poznáte podle toho, že se začne oddělovat od okrajů formy a zapíchnutá špejle do středu musí zůstat po vytažení suchá. Makovec nechte vychladnout ve formě, povolte jen sponu na obvodu.

Zcela vychladlý makovec můžete rozkrojit a potřít libovolným džemem nebo povidly. Povrch můžete posypat moučkovým cukrem, polít citronovou polevou i třeba čokoládou. Na fotografii je poleva z mražených višní, cukru a dortového želé.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bramborovy-makovec.html