jaktak.cz

Jak připravit opékaná marinovaná játra

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit opékaná marinovaná játra | recept z játry. Játra – dříve postrah školních jídelen, nyní často na špici gastronomie. A co by také ne, když typická úprava jater, v podobě velkých kusů zalitých hnědou omáčkou, je postupně vytlačována mnohem zajímavějšími a lákavějšími způsoby úprav a servírování. Tato opékaná marinovaná játra jsou toho důkazem. Sladkokyselá kořeněná marináda ovoněná čerstvou petrželkou udělá z opečených jater doslova pochoutku.

Co je potřeba

Marináda:

  • 10 stroužky česneku
  • 1 vrchovatá hrst hladkolisté petržele
  • 100 ml olivového oleje
  • 100 - 125 ml červeného vinného octa
  • 1 lžíce sušeného tymiánu
  • 1 lžíce sladké mleté papriky
  • 1 lžička soli

+

  • 1 kg vepřových jater
  • slunečnicový olej na opékání jater

+

  • 4 lžíce krupicového cukru
  • 4 lžíce kečupu 
  • 1 lžička římského kmínu

Krok 1

V misce promíchejte nahrubo nasekanou petržel, prolisované stroužky česneku, olivový olej, červený vinný ocet, mletou papriku, tymián a sůl.

Krok 2

Směr rozmixujte tyčovým mixérem.

Krok 3

Játra očistěte a nakrájejte na kousky. Ne zcela drobné, přibližně o velikosti sousta.

Krok 4

Zprudka je opečte na větší pánvi. Na pánev dávejte vždy jen jednu vrstvu jater, aby se lépe a rychleji opekla a zatáhla. Opečená játra uchovávejte teplá.

Krok 5

V té samé pánvi, ve výpeku z jater, ohřejte připravenou marinádu, dochuťte cukrem, kečupem a římským kmínem a na závěr přidejte opečená játra. Vše společně pár minut ohřívejte. Pokud se Vám nyní bude zdát omáčka kyselejší, neváhejte a přidejte další cukr a kečup. Záleží pouze na Vaší chuti.

Krok 6

K takto upraveným játrům dokonale ladí kousek čerstvého či opečeného pečiva, bagety. Ale pokud chcete marinovaná játra servírovat jako hlavní chod, doporučuji v závěrečně fázi do pánve přilít přiměřené množství tekutiny (vody či vývaru), která vytvoří více omáčky a podávat například s rýží, těstovinami, ale i opečenými bramborami.

Připravená játra můžete servírovat buď okamžitě anebo až další den, kdy se játra v marinádě krásně proleží a chutě se promísí. Což osobně vřele doporučuji.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-opekana-marinovana-jatra.html