jaktak.cz

Jak připravit domácí bramborové hranolky | smažené na oleji i pečené v troubě

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit domácí bramborové hranolky | recept na domácí hranolky smažené i pečené v troubě. Bramborové hranolky nepatří ke zdravému stravování, ale co naplat, těší se velké oblibě a to nejen u dětí. Jejich příprava se zdá jednoduchá, ale začtete-li se do různých receptů, často si protiřečí a i v následných diskusích pod nimi se názory na to, jak je to správné, liší.

Vyzkoušela jsem dva různé postupy, o které se s Vámi podělím. Ve výsledku jsem nepoznala rozdíl, ale podotýkám, že hranolky nemám nijak zvlášť v oblibě. A nejčastější názor z diskusí, že studené hranolky podle postupu z (jakéhokoli) článku, se nedají jíst, není argument. I podle častého konzumenta jsou vychladlé hranolky nechutné všechny stejně. Hranolky podle následujícího postupu jsem smažila na tuku i pekla nasucho v troubě. Jen přírodní, neochucené. Vy si je okořeňte podle vlastní chuti, přeji dobrou chuť.

Co je potřeba

  • brambory
  • sůl
  • olej na smažení

Krok 1

Uvádí se, že nejlepšího výsledku dosáhnete jen z brambor varného typu C. Tyto brambory s rozvářivou moučnou dužninou se v obchodech vyskytují méně často než brambory varného typu B. Céčka nejsou mimo vánoční čas příliš oblíbené. Lidé častěji kupují odrůdy B a přechodová BC, jsou to univerzálnější odrůdy se slabě až středně moučnatou dužninou, vhodné na všechny druhy pokrmů.

Brambory oloupejte a nakrájejte na hranolky. Zalijte je vodou, která musí být alespoň 2 cm nad nimi a nechte je půlden vymáčet. Vodu několikrát vyměňte. 

Krok 2

Dejte vařit do velkého hrnce vodu. Jakmile prudce vaří, vhoďte syrové hranolky a dvě minuty blanšírujte. Po této době hranolky sceďte a ihned přendejte do mísy se studenou vodou s kousky ledu. Ve vodě je nechte vychladnout.

Krok 3

Oba druhy hranolek, syrové i předvařené, před dalším zpracováním důkladně osušte. Nejlépe to jde bavlněnou utěrkou, papírové se trhají.

Krok 4

Na hlubší pánvi rozpalte vyšší vrstvu oleje, poslední dobou se doporučuje řepkový. Do horkého oleje vložte část hranolek. Nesmí jich být  mnoho, aby se olej příliš neochladil, hranolky se musí začít co nejrychleji smažit. Několik minut  míchejte a ještě bledé hranolky děrovanou naběračkou vyjměte a nechte zchladit. Po úplném vychladnutí je naskládejte na plech v jedné vrstvě (jinak by se slepily) a zmrazte je. Zmrzlé nasypte do sáčků a uskladněte v mrazničce. Stejným způsobem postupujte i s předvařenými hranolky.

Hranolky k okamžité spotřebě se také doporučují předsmažit, nechat vychladnout a teprve pak dosmažit. Nepoznala jsem rozdíl mezi okamžitě dosmaženými a tímto způsobem připravenými.

Krok 5

Předsmažené zmrazené hranolky se mohou péci v troubě na pečicím papíru. Rozložte je na plech ve zmrazeném stavu a pečte zprudka do zezlátnutí. Hotové promíchejte se solí. Zmrazené předsmažené hranolky se mohou dosmažit i na pánvi, jen budou ještě o trochu nezdravější.

Předsmažené hranolky obalte v paprice nebo jiném oblíbeném koření, pak dosmažte.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-bramborove-hranolky-smazene-na-oleji-i-pecene-v-troube.html