jaktak.cz

Jak vyrábět s dětmi dekorace z přírodnin

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak vyrábět s dětmi dekorace z přírodnin | DIY výroba dekorací a návod na tvoření s dětmi. Dovolujeme si vám nabídnout několik nápadů na tvoření s dětmi. Nehledejte žádné velké umění, některým se možná budou zdát výrobky kýčovité, ale o uměleckou hodnotu vůbec nejde. Jde jen o to, abyste si se svými dětmi ( v dnešní nelehké době) zpříjemnili společně prožitý čas.

Co je potřeba

  • různé druhy mechu a lišejníku
  • choroše
  • kamínky
  • šišky
  • lepidlo Herkules
  • tavná pistole
  • rámečky

Krok 1

Vydejte se na vycházku do přírody a nasbírejte různé druhy mechů. Ještě v lese je očistěte od napadaného jehličí, vyklepejte případné broučky a odstraňte zbytky dřeva a zeminy ze spodní strany (zbytek odstraníte doma vodou). Nejčistější spodní stranu má mech rostoucí na pařezech a kůře stromů, snadno odtrhnete rukou i velké kusy. 

Krok 2

Pozorně se dívejte i do nízko rostoucích větví, a to hlavně modřínů a smrků. Na nich lze nalézt několik druhů lišejníků odlišných tvarů. Lišejníky mají tu výhodu, že u nich odpadá pracné čištění.

Zajímavé kousky bývají i s částí větviček na zemi shozené větrem. Nasbírejte i lišejník zlatožluté barvy vyskytující se zejména na starých keřích černého bezu, jeho barva rozjasní každou mechovou dekoraci. Poohlédněte se i po choroších, mají zajímavé tvary a občas (na třešňovém dřevě v lese) narazíte na krásně zbarvené oranžové kousky. Po cestě seberte i zajímavé kamínky.

Krok 3

Po návratu domů nechte mech a lišejníky do druhého dne oschnout. Mech obraťte zelenou stranou dolů, vyschne a zbytky půdy jdou snadno vyklepat.

Zkuste najít nějaké staré rámečky, nebo si je sami vyrobte. Nemusejí být jen dřevěné, mohou být i z kousků kůry. Obrázky vypadají hezky i na kusu kůry nebo kusu dřeva z pokáceného kmene. Podle fantazie vytvářejte různé abstraktní obrázky z přírodnin. Na podklad (stačí tvrdý karton) je přilepte lepidlem Herkules (menší děti), nebo tavnou pistolí (větší děti). Hotové obrázky by neměly být na slunci, aby nějakou dobu vydržely, po čase vyblednou.

Krok 4

Z kamínků a oblázků se dají vytvořit krásné mozaiky. Šikovnější děti s fantazií dokážou vytvořit i obrázky zvířat, postavy, květiny nebo celé krajinky. Jsou k tomu třeba kameny různých barev a spíše ploché, aby výsledné dílo nebylo příliš těžké. 

Ještě nesmím opomenout vděčný materiál, kterým jsou šišky. Z šišek se často vytvářejí kopretiny, stačí šišku rozřezat a upravit jednotlivé šupiny. 

 

Krok 5

Jestliže vás práce s přírodními materiály baví, zkuste preparovat loňské listy. Po zimě jsou mokré a práce s nimi je jednodušší než s čerstvými.

Vložte je mezi dvě papírové kuchyňské utěrky, zatěžkejte je a nechte v teple vysušit. Pak vyřazeným zubním kartáčkem opatrně vykartáčujte celý list tak, aby vám zbyl jen skelet. Na kartáček nesmíte příliš tlačit, aby se listy nepotrhaly. Pak je využijte k dalšímu tvoření. Mohou se lakovat i barvit.

Krok 6

Nasbírané drobné kamínky s dětmi pokreslete a na výletech je položte na viditelné místo. Někdo jiný je najde a přemístí jinam.

Na sociálních sítích existuje několik skupin, kde se dá pohyb kamínků sledovat. Kamínky před malováním umyjte mýdlem, aby se odmastily. Malujte na ně akrylovými barvami, lakem na nehty nebo permanentními fixy. Přelakujte je bezbarvým lakem a nezapomeňte uvést PSČ vašeho bydliště. Na obrázku je kamínek od Petry v Americké zahradě v Chudenicích.

Pokud si chcete vyrobit trvalejší dekoraci z mechu, je nutné mech konzervovat směsí glycerinu a horké vody.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-vyrabet-s-detmi-dekorace-z-prirodnin.html