jaktak.cz

Jak upéct bezlepkový tvarohový chlebíček | recept na zebrovaný koláč bez mouky

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct tvarohový chlebíček | recept na zebrovaný koláč bez mouky. Pochoutka bez mouky navíc převážně oslazená banánem. Očividně zdravost sama, aneb ideální, když Vás honí mlsná, ale držíte se trochu zkrátka. Tento bezvadný „fitness“ chlebíček Vám zažene chuť na sladké a zároveň Vás díky tvarohu a vajíčkům poměrně zasytí. Upečte si tvarohový bezlepkový chlebíček, nejen že se svou zebrovanou strukturou dobře vypadá, ale i skvěle chutná. Navíc díky tomu, že se jedná o koláč bez mouky, se řadí mezi bezlepkové moučníky. 

Co je potřeba

Uvedené množství je do formy o velikosti  11 cm x 21 cm (menší srnčí hřbet).

  • 250 g plnotučného tvarohu ve vaničce
  • 1 vajíčko
  • 0,5 sáčku vanilkového pudinku
  • 1 banán
  • 1 plná lžíce moučkového cukru
  • 1 lžíce tmavého kakaa

+ přibližně 30 ml mléka na zředění tmavé části

Krok 1

V míse dohladka vymíchejte tvaroh, vajíčko, pudinkový prášek a moučkový cukr. Místo cukru můžete použít med či jakýkoliv sirup (kukuřičný, čekankový, javorový).

Krok 2

Přidejte rozmačkaný banán. Čím zralejší bude, tím lepší, je totiž sladší.

Krok 3

Těsto rozdělte na poloviny a do jedné vmíchejte tmavé kakao. Kdyby bylo tužší než světlé těsto, zřeďte ho trochou mléka.

Krok 4

Do formy vyložené pečícím papírem postupně vrstvěte světlou a tmavou část těsta. Zebrování vytvoříte tak, že do středu formy nalijete část světlého těsta, do něj vlijete tmavé těsto, poté opět světlé a tak pokračujete až do konce.

Krok 5

Pečte v  troubě předem vyhřáté na 160 °C přibližně 45 minut, dokud povrch nezpevní. Po upečení nechejte chlebíček vychladnout ve formě, dojde tím a zatuhne. Následně ho skladujte v lednici.

Krok 6

Po vychlazení nakrájejte na řezy a už si jen na tomto bezvadném „fitness“ chlebíčku pochutnejte.

Pokud nemáte trpělivost a čas na vrstvení těsta do zebrované verze chlebíčku, směle a jednoduše vlijte do připravené formy tmavou část, na to světlou část či opačně a protáhněte několikrát vidličkou, vznikne Vám tak krásné mramorování.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-bezlepkovy-tvarohovy-chlebicek-recept-na-zebrovany-kolac-bez-mouky.html