jaktak.cz

Jak připravit domácí mandlovou chalvu | recept

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak připravit domácí mandlovou chalvu | recept. Chalva je nejstarší orientální cukrovinka, jejímž základem jsou pražená sezamová semínka. Tuto úžasnou orientální pochoutku si můžete zcela jednoduše a rychle připravit i v české kotlině. V případě této chalvy postačí k základu přidat mandle a pozdrav z Orientu máte doma.

Co je potřeba

  • 200 g sezamových semínek
  • 100 g oloupaných mandlí
  • 6 lžic medu
  • 1 lžička vanilkového extraktu (aroma)

Krok 1

Do mixéru dejte nahrubo nasekané mandle a rozmixujte dohladka.

Krok 2

Poté na rozpálenou suchou pánev nasypte sezamová semínka a opražte je. Jakmile semínka začnou praskat a vonět, ihned je z pánve sesypte. Tuto fázi určitě nevynechejte, teplá semínka daleko lépe uvolní potřebný tuk k dalšímu mixování.

Krok 3

Teplý sezam následně po částech přisypávejte do mixéru k již namletým mandlím a společně mixujte, dokud hmota nebude zcela jemná.

Krok 4

Přidejte zbývající ingredience, tedy med a vanilkový extrakt a důkladně promíchejte. Pokud hmota nebude kompaktní, přidejte přiměřené množství medu.

Krok 5

Chalvu natlačte do formy vyložené alobalem či potravinářskou fólií a dejte vychladit na několik hodin do lednice. Chalva ani po řádném vychlazení zcela nezatuhne, zůstane úžasně vláčná, ale neobávejte se, dá se nakrájet. Vychlazenou chalvu vyklopte z formy, opatrně nakrájejte na dílky velikosti sousta a pak si už jen kousek Orientu řádně vychutnejte.

Po vychlazení je chalva dobře tvarovatelná, tudíž ji nemusíte nutně krájet na dílky, ale servírování oživit tím, že z ní vytvoříte kuličky, které následně obalíte v sezamu, kokosu či mletých mandlích.

Úžasný nápad je chalvu rozmíchat s trochou mléka a použít coby náplň do cukroví, například do lineckých košíčků.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-pripravit-domaci-mandlovou-chalvu-recept.html