jaktak.cz

Jak upéct zelený mechový dort

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Hitem českých i zahraničních diskusí o pečení jsou (už nějaký ten pátek) tzv. mechové dorty. Na první pohled zaujmou svou více či méně zelenou barvou a údajně je milují děti. Neodolala jsem a také jsem si takový dort zkusila. K obarvení těsta si vystačíte s mladými kopřivami, bršlicí kozí nohou, meduňkou nebo koupeným baby špenátem.

Všechny tyto varianty jsem zkusila. Nejsytější odstín získáte ze špenátu, ostatní těsto zbarví jemněji. Meduňku musíte nejdříve ve vroucí vodě krátce „převalit“, jen tak si udrží zelenou barvu. Bez blanšírování zhnědne. Lístky kopřiv mají někdy načervenalou barvu, takové nepoužívejte, trhejte jen mladé, sytě zelené vrcholky. Nebojte se, že při konzumaci se na chuti negativně rostliny projeví, citronová kůra a vanilkový extrakt případnou nežádoucí chuť zakryje. Pokud se nepřiznáte, nikdo nepozná co je „tajná“ zelená přísada.

Co je potřeba

  • 250 g baby špenátu (kopřiv, bršlice, meduňky)
  • 310 g hladké mouky
  • 150 g krupicového cukru
  • 3 vejce
  • 180 ml oleje
  • 1 kypřicí prášek na pečení
  • kůra z 1 velkého citronu
  • lžíce citronové šťávy
  • několik kapek vanilkového extraktu

Krok 1

Rozmixujte špenát (jiné) s olejem. Špenát i jiné listy nejprve pokrájejte ostrým nožem na menší části. Umixujte co nejjemnější kaši.

Krok 2

V misce ušlehejte elektrickým šlehačem celá vejce s cukrem, kůrou a vanilkovým extraktem do husté pěny. Vanilkový extrakt lze nahradit jiným, vždy mu ale přizpůsobte chuť krému a zdobení.

Krok 3

Do ušlehané směsi přidejte rozmixovanou zelenou kaši, šťávu s citronu, opět prošlehejte  a na závěr zapravte mouku prosetou s kypřicím práškem. Těsto nalijte do tukem vymazané a moukou vysypané formy. Upečte při 170 °C. Po upečení nechte důkladně vychladnout na mřížce.

Krok 4

Vychladlý korpus prokrojte a srovnejte horní plochu do roviny, při pečení se lehce vyboulí. Odkrojenou část rozdrobte nebo nastrouhejte. Jednotlivé pláty potřete krémem a sestavte dort. Zbytkem krému potřete celý obvod dortu. Nejrychleji krém vyšleháte s mascarpone a kondenzovaného mléka, pikaa, karamelu, ale je zcela na vás, jaký zvolíte.

 

Krok 5

Nakonec dort posypte ze všech stran rozdrobenými odkrojky a ozdobte podle fantazie. Zdobit můžete ovocem, marcipánovými figurkami, jedlými květy, čokoládou, zkrátka čímkoli, co vás napadne. Čerstvé ovoce doporučuji potřít roztokem želatiny nebo agaru. Bude krásně lesklé a vydrží delší dobu.

Čtvercový dort na fotografii je z baby špenátu, kulatý ze směsi bršlice a kopřiv.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-zeleny-mechovy-dort.html