jaktak.cz

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 10 až 30 minut

Jak udělat domácí oříškovou Nugetu | recept.  Nugeta, to je taková sestra Nutelly. Obě dámy jsou z rodiny čokoládových pomazánek, oblíbených u většiny z nás, a to navzdory všem dietním snahám. Lžička zabořená do sladkého krému, podávaná nejlépe rovnou do pusy či na bílém pečivu, je jednoduše silnější. A až zjistíte, jak snadno doma Nugetu připravíte, budete mít lžičku v ruce velice často, to mi věřte.

Co je potřeba

Suroviny:

  • 200 g nesolených arašídů
  • 2 lžíce slunečnicového či arašídového oleje
  • 1 lžička vanilkového aroma
  • špetka soli
  • 1 lžíce tmavého kakaa
  • 400 g kvalitní mléčné čokolády

Krok 1

Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu.

Krok 2

Zatímco se čokoláda rozpouští, připravte si ostatní. Nejprve arašídy nasucho opražte na pánvi. Stačí pár minut, jen aby uvolnily tuk, budou se pak snáze mixovat. Při pražení arašídy promíchávejte, aby se nepřipálily,  zhořkly by.

Krok 3

Teplé opražené arašídy co nejjemněji rozmixujte a přilijte slunečnicový či arašídový olej. Pokračujte v mixování.

Krok 4

Hmotu přendejte do větší mísy a přidejte tmavé kakao, špetku soli a vanilkové aroma. Promíchejte a přilijte rozpuštěnou čokoládu. Opět důkladně promíchejte.

Krok 5

Ještě teplou pomazánku rozdělte do vysterilizovaných sklenic. Skladujte v suchu a temnu. Pro delší uchování doporučuji skladovat v lednici. Pomazánku vyndejte z lednice chvilku před podáváním, aby povolila, v lednici totiž hodně ztuhne. Pro případ tajného ujídání lžičkou si raději odložte jednu skleničku do spíže.

Pro ty z vás, pro které by byla Nugeta příliš sladká – zkuste experimentovat s čokoládou. Dávka čokolády nemusí být pouze plně mléčná, ale lze kombinovat s kvalitní vysokoprocentní hořkou čokoládou či čokoládou na vaření. Sama jsem vyzkoušela poměr 300 g mléčné čokolády a 100 g hořké a nebylo to vůbec od věci. 

U čokolády opravdu dbejte na kvalitu, tedy aby čokoláda byla opravdu čokoláda a ne směs rostlinných a palmových tuků, což se dočtete ve složení uvedeném na obale. „Nepravá“ čokoláda se hůře rozpouští a výsledná Nugeta by navíc byla příliš mastná.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-udelat-domaci-oriskovou-nugetu-recept.html