jaktak.cz

Jak uvařit krémovou špenátovou polévku | recept na zeleninový krém

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak uvařit krémovou špenátovou polévku | recept na zeleninový krém. Chutná, rychlá, jednoduchá, zdravá a neskutečně lahodná polévka. Té docílíte naprostou souhrou špenátu a česneku, tedy spojením více než nutným, jelikož špenát bez česneku jednoduše není ono. Poměrně značné množství česneku je dokonale vyváženo přidanou smetanou, která zároveň zajistí potřebnou krémovou jemnost. Uvařte si s námi krémovou špenátovou polévku, tento zeleninový krém si jistě zamilujete. 

Co je potřeba

  • 500 g mraženého listového špenátu (zbaveného vody)
  • 50 g másla
  • 1 cibule
  • 4 – 5 větších stroužků česneku
  • 700 ml zeleninového vývaru
  • 200 ml smetany na vaření
  • 2 žloutky
  • sůl, pepř, špetka muškátového oříšku

+ zakysaná smetana k podávání

Krok 1

Na másle orestujte nasekanou cibuli s česnekem.

Krok 2

Jakmile cibule s česnekem zavadnou a jemně zezlátnou, přidejte rozmražený špenát, který předtím jemně vymačkejte v dlaních a zbavte ho tak vody. Společně pár minut promíchávejte. Do polévky můžete samozřejmě použít i listy čerstvého špenátu. V tom případě restujte do doby, než listy špenátu změknou a zavadnou.

Krok 3

Přidejte zeleninový vývar, sůl, pepř a muškátový ořech. Za občasného promíchání vařte přiklopené přibližně 10 minut.

Krok 4

V průběhu vaření si prošlehejte smetanu se žloutky a nechejte v pokojové teplotě, abyste do polévky nepřidávaly smetanu příliš studenou.

Krok 5

Po uvaření špenátový základ rozmixujte ponorným mixérem.

Krok 6

Přilijte smetanu se žloutky a polévku pár minut za stálého míchání na jemném plameni prohřívejte. Případně dle vašeho uvážení dochuťte, a pokud by bylo potřeba polévku jemně naředit, přilijte přiměřené množství vývaru či vody.

Krok 7

Nyní už jen dokonale lahodnou krémovou polévku rozlévejte do talířů a podávejte se lžící zakysané smetany. Pokud dodáte ještě trochu voňavého bazalkového pesta, rozhodně neuděláte chybu. Dodá polévce neuvěřitelný šmrnc. Polévku je možné podávat například i se ztraceným vejcem.

  • Pro dochucení a dodání šmaku doporučuji v závěrečné fázi, kdy polévku už jen prohříváte, přidat prolisovaný stroužek česneku, aby jeho chuť vynikla. Skvěle vám poslouží i kořenící směs od Terezia company – Garlic vegi česneková ochucovací směs. Nejen, že podtrhne chuť česneku, ale polévku dochutí na jedničku. Směs totiž obsahuje i další příměsi, díky kterým už nemusíte sáhnout po soli, pepři či vegetě. Podívejte na detailní popis zde: https://www.terezia.eu/koreni/.

 


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-uvarit-kremovou-spenatovou-polevku-recept-na-zeleninovy-krem.html