jaktak.cz

Jak si vyrobit domácí ochucenou sůl a cukr | recept na domácí sůl

Složitost: Lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak si vyrobit domácí ochucenou sůl a cukr | recept na domácí sůl. Letošní počasí přírodě opravdu svědčí, zatím to vypadá, že úroda bude trochu později než v minulých letech, ale bohatá. Velmi se daří bylinkám - pěstovaným i těm rostoucím volně v přírodě. Je škoda nechat je nevyužité, zkuste si z nich připravit ochucenou sůl nebo cukr. Je to snadné a můžete si namíchat různé druhy a směsi. Sůl využijete k dochucování polévek, pomazánek, masa na grilování a cukr se hodí při pečení nebo zdobení moučníků. V článku se dočtete, jak na to.

Co je potřeba

  • bylinky a zelené natě podle možností
  • hrubozrnná sůl
  • krystal cukr
  • mixer
  • trouba nebo sušička na ovoce

 

Krok 1

Nejprve si nasbírejte bylinky, ze kterých budete sůl nebo cukr připravovat. Do polévek se hodí sůl ochucená pažitkou, libečkem, celerovou natí a petrželí, nebo jejich kombinací v libovolném poměru. Na grilování využijete nať tymiánu, dobromyslu, saturejky, bazalky, česnekové výhonky, rozmarýn a z divokých bylinek zejména česnáček, popenec, medvědí česnek. Ochucený cukr připravíte z meduňky, máty, levandule a mladých smrkových výhonků. Bylinky trhejte za slunečného počasí, aby byly co nejaromatičtější.

Krok 2

Pečlivě odstraňte všechny poškozené nebo zažloutlé listy a ostrým nožem je pokrájejte na menší kousky. Budou se lépe mixovat. Bylinky promíchejte s hrubou solí. Hrubá sůl je nutnost, z příliš jemné byste měli kaši. Poměr soli a bylinek je variabilní, řiďte se podle toho, co vám vyhovuje. Čím více natí, tím je výsledek barevnější a aromatičtější, ale také méně solí. 

Krok 3

Sůl a bylinky rozmixujte a směs rozprostřete na plech nebo síta sušičky. Sušte při teplotě do 50 °C. Jestliže sušíte v troubě, nechte dvířka pootevřená, aby mohla unikat vlhkost. Občas směs promíchejte. Suchou bylinkovou sůl rozmixujte do požadované jemnosti. Uskladněte ji v dobře utěsněné nádobě na tmavém místě, aby nezvlhla a neztratila svěží barvu.

Krok 4

Ochucený  cukr připravíte stejným způsobem. Jen počítejte s tím, že cukr se suší delší dobu než sůl. Zelený cukr se hodí do těst na cukroví a moučníky. Hezky vypadá na vánočním cukroví jako zdobení.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-si-vyrobit-ochucenou-bylinkovou-sul-nebo-cukr.html