jaktak.cz

Jak upéct avokádové brownies | recept

Složitost: Velmi lehké
Cena: 1 - 1000 Kč
Potřebný čas: 30 minut a více

Jak upéct avokádové brownies | recept. Tmavý, až černý moučník úžasně vláčné konzistence, protkaný hořkou čokoládou a kakaem, to je  brownies. V tomto případně netradičně s avokádem, které  zajistí, že tato luxusní dobrota bude ještě vláčnější než obvykle. Avokádo dokonale nahradí máslo a díky němu použijete opravdu nepatrné množství mouky. A pokud k doslazení použijete sirup místo cukru, máte hotovou fit verzi.

 

Co je potřeba

Uvedené množství odpovídá koláčové formě o průměru 28 cm

  • 2 zralá avokáda
  • 150 g čokolády na vaření
  • 20 g másla
  • 3 vejce
  • 100 ml čekankového sirupu
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • špetka soli
  • 1 lžíce špaldové hladké mouky
  • 50 g kakaa
  • 1/2 lžičky jedlé sody
  • 1/2 lžičky prášku do pečiva

 

 

Krok 1

Ve vodní lázni nechejte pomalu rozpouštět čokoládu s máslem.

Krok 2

Do nádoby vhodné na mixování nebo přímo do mixéru vložte kousky opravdu zralých avokád, přidejte vajíčka, čekankový sirup, vanilkový extrakt a špetku soli. Čekankový sirup můžete vyměnit i za jiné tekuté sladidlo. Chuťově ladí avokádový i datlový sirup a  samozřejmě med.

Krok 3

Vše rozmixujte dohladka a přelijte do mísy.

Krok 4

Přidejte rozpuštěnou čokoládu.

Krok 5

Na závěr do směsi přimíchejte mouku, kakao, prášek do pečiva a jedlou sodu.

Krok 6

Těsto rozprostřete do formy vyložené pečicím papírem a pečte v předem vyhřáté troubě při 175 ˚C přibližně 25–35 minut (horkovzdušná trouba 160 °C 25 minut). Zde výrazně záleží na typu trouby. Ke konci pečení proto brownies kontrolujte píchnutím párátka. To ale, odlišně od jiných koláčů a buchet, nemůže být po vytažení z těsta suché. Měly by na něm uvíznout malé vlhké drobečky, které ovšem již nebarví. Povrch by měl být suchý a pružný na dotek.

Krok 7

Po vytažení z trouby nechejte zchladnout ve formě, postupně díky zbytkovému teplu zpevní do ideální konzistence.

Po vychladnutí a řádném zatuhnutí krájejte na obdélníčky, které jsou pro brownies typické. Podávejte jen tak, případně ozdobené šlehačkou.

A jeden skvělý tip: lžíci špaldové mouky nahraďte lžící mouky kokosové. A nemusíte mít obavy, brownies i tak drží krásně pohromadě.

Neměla jsem, vzhledem k množství těsta, odpovídající velikost hranaté formy. Pokud máte možnost, zvolte samozřejmě hranatou, aby brownies byly správné kostičky a ne koláč.


Zdroj: https://www.jaktak.cz/jak-upect-avokadove-brownies-recept.html